Підсумки року в українському FinTech — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підсумки року в українському FinTech

Фінтех і Картки
513
Цього року найбільший банк країни став першою у світі фінустановою, що запустила послугу еквайрінгу в Bitcoin. А столиця України стала п’ятим містом на планеті, де в метро можна розплатитися безконтактною банківською картою, смартфоном, або навіть годинником.
Безконтактні платежі
Безконтактні платежі розвиваються в Україні вже чотири роки. Півроку тому завдяки співпраці MasterCard та Ощадбанку, в українців з’явилася можливість розплачуватися картами в громадському транспорті.
Безконтактні платежі в столичному метро були запущені 19 червня. Вже до 23 грудня до проекту були підключені всі станції підземки.
Київ став п’ятим містом у світі (після Лондона, Санкт-Петербурга, Чикаго і Бухареста), що впровадив цю технологію.
Розплатитися безконтактною картою також можна у швидкісному трамваї і фунікулері Києва, а в наступному році така опція з’явиться у пасажирів львівських трамваїв.
Українські банки поступово нарощують кількість безконтактних карт. За підсумками третього кварталу їх налічувалося 1,327 млн штук. Всього в країні 30,2 млн активних платіжних карт.
Bitcoin
За оцінками лідерів вітчизняного Bitcoin-спільноти, Україна входить до ТОП-5 країн, які далі інших просунулися у сфері кріптотехнологій. Крім того, 25% Bitcoin-стартапів мають власників, керівництво, або ключових розробників-вихідців з України.
Поки в Україні не існує налагодженої методології використання криптовалюти в правовому полі з урахуванням сплати податків та інших нормативів. Всі відомства трактують віртуальні гроші по-своєму.
НБУ поки не визначився з офіційною позицією з криптовалюти. У Bitcoin Foundation Ukraine намагаються сформувати правила гри на ринку. В організації вже підготували два роз’яснювальних документа, а в січні 2016 року планують представити законопроект, що легалізує роботу з криптовалюти.
У ПриватБанку, навпаки, не чекають легалізації криптовалюти в наступному році. Тим не менш, навіть без чіткої позиції регуляторів, ПриватБанк прийняв рішення протестувати інтернет-еквайринг в Bitcoin на свій страх і ризик. І став першим банком у світі, який розробив сервіс з прийому оплати в Bitcoin для інтернет-магазинів. Розплатитися в Bitcoin вже можна на веб-сайті Allo.ua. Але поки гроші на рахунок магазину все одно будуть приходити в гривнях. У наступному році банк планує запустити ще п’ять сервісів на основі Bitcoin.
В очікуванні PayPal
Прихід PayPal в Україні не раз називали лакмусовим папірцем привабливості нашої країни для іноземного бізнесу.
Однак за підсумками року компанія недалеко просунулася в напрямку українського ринку. У PayPal заковику бачать в невизначеній позиції регулятора.
«Нам слід сконцентруватися на проясненні поточної ситуації, зокрема на нормативних аспектах», – написали менеджери PayPal у відповідь на запит української спільноти PayPal for Ukraine Initiative.
А в НБУ стверджують, що американська компанія не проявляє достатньої зацікавленості в українському ринку.
Тим не менш, PayPal-ентузіастам все ж вдалося змінити ринок: дати визначення міжнародним системам інтернет-розрахунків та передбачити умови їх реєстрації в НБУ, дозволити юрособам приймати електронні гроші, випущені компанією-нерезидентом, а також спростити ринок фрілансу.
Поки в Україні досі не легалізований виведення коштів з акаунтів в PayPal на рахунки в українських банках. А також розроблені, але не впроваджені зміни, які передбачають прийом фізособами електронних грошей, випущених нерезидентом.
З картки на картку
Українці, які хочуть користуватися сучасними платіжними інструментами, не чекають приходу PayPal, а користуються альтернативними сервісами. На внутрішньому ринку активно розвивається послуга рівноправного переказу коштів з картки на картку.
Цього року така опція з’явилася не тільки на веб-сайтах великих банків. Її можна знайти на сторінках популярних інтернет-магазинів, в онлайн-ЗМІ і навіть на сайті Укрпошти.
Українцям подобається миттєво перераховувати гроші. Технології дозволяють робити це навіть з мобільних телефонів. Експерти прогнозують, що в майбутньому цей сервіс продовжить активно розвиватися.
Мобільна комерція
Не менш швидко зростатиме використання смартфонів і планшетів у сфері платежів та електронної комерції.
За рік за даними Prom.ua частка покупців, які здійснюють онлайн-покупки з мобільних пристроїв, досягла 15%. За прогнозами через півтора року цей показник збільшиться до 50%. Вже сьогодні за допомогою смартфона в Україні можна розплатитися за проїзд у метро, купити товар в магазині (у тому числі за Bitcoin), перевести гроші з картки на картку, і багато іншого.
2015 став значно успішнішим для українського стартап-середовища. У цьому році про вихід на ринок заявило відразу три мобільних банки. Також українські розробники запускають додатки для мобільних платежів в POS-терміналах і платформи для оплати рахунків зі смартфонів. Один з них нещодавно повідомив про запуск сервісу мобільних платежів на міжнародному ринку.
Олена Філатова
За матеріалами:
PaySpace Magazine
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас