Інфографіка: скільки Україна витрачає на медикаменти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфографіка: скільки Україна витрачає на медикаменти

Казна та Політика
270
В Україні цього року було запущено нову процедуру закупівлі медикаментів. 12 національних програм, а це 60% усіх держзакупівель ліків, вже передано на аутсорс. Закупівлями будуть займатися три організації − ЮНІСЕФ, ПРООН та британське закупівельне агентство Crown Agents. Саме з цими компаніями міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі восени підписав договори на загальну суму 2,2 млрд гривень.
Плани уряду на наступний рік − повністю вивести з-під Міністерства охорони здоров’я функцію закупівлі лікарських засобів і передати 100% бюджету на ліки міжнародним організаціям.
Всього за 2015 рік витрати на придбання медикаментів склали 4 млрд 098,9 млн гривень, що майже вдвічі більше, ніж за минулий рік. Для порівняння − в 2014 році МОЗ витратило на держзакупівлі 2 млрд 316,3 млн гривень.
У першу трійку витрат цього року увійшли програми з імунопрофілактики, реалізації Конвенції ООН про права дитини та боротьби з онкозахворюваннями. Більш ніж у 10 разів збільшилося фінансування надання медичної допомоги хворим нефрологічного профілю − на 143,8 млн гривень, проти 10,7 млн гривень минулого року. Скорочення витрат бюджету пройшло у напрямку лікування онкохворих дітей − майже на 100 млн гривень.
Незважаючи на загальну динаміку збільшення фінансування сфери, на практиці пацієнт навряд чи відчув покращення. Новий формат закупівель через міжнародні організації поки що не приніс результатів − ліки все ще не придбано, а тендери, покладені на МОЗ, проходять по старих корупційних схемах. Це стверджує глава Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк.
«Це той незручний момент, коли боротьба з корупцією сама по собі корупційна. Найважливішим є питання принципу відбору закупівель Міністерством охорони здоровʼя і закордонними організаціями», − каже він. Сердюк констатує: цифри йдуть врозріз із цим положенням фінансування. «На ліки потрібно витрачати мінімум у 10 разів більше. У реальності ж витрачається на 20% менше», − резюмує Сердюк.
Дарія Кравченко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас