Дай на лапу, друг: Підраховано, скільки українців дають хабарі за адміністративні послуги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дай на лапу, друг: Підраховано, скільки українців дають хабарі за адміністративні послуги

Особисті фінанси
657
Давати хабарі протягом останніх 12 місяців (у тому числі гроші, послуги у відповідь, подарунки тощо) для отримання адміністративних послуг припадало майже 12% населення України, свідчать дані опитування фонду “Демократичні ініціативи” та Центру Разумкова.
У грудні минулого року хабара доводилося давати тій же кількості громадян (11%).
Частка тих, хто хабарі не давав, становить 70% (у 2014 році – 71%). Також не змінилася кількість громадян, хто не захотів відповідати на це питання, – 18%.
Так само, як і в попередніх опитуваннях, хабарі більшою мірою мають ініціативний «характер».
Зокрема, третина населення (34%) вважає, що люди дають хабарі тому, що “так простіше і легше вирішити їхні проблеми”, але в порівнянні з 2014 поширеність захворювання на такого пояснення збільшилася на 5%. На другому місці – твердження, що хабарі – “це вже норма нашого життя”. Так вважають 20% (ця мотивація знизилася порівняно з 2014 роком майже на 2%).
Крім цього, 18% населення України відзначають, що люди дають хабарі тому, що від них вимагають.
Головними дієвими засобами в боротьбі з корупцією, у тому числі у сфері адміністративних послуг, населення вважає заходи карального характеру: звільнення хабарника з роботи без права займати посади в органах влади (62%), посилення кримінальної відповідальності чиновників за корупцію (51%).
Опитування проводилося фондом “Демократичні ініціативи” спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 14 по 22 листопада 2015 серед 2009 респондентів. Теоретична похибка вибірки – 2,3%. За даними опитування фонду “Демократичні ініціативи” у березні 2015 року, з випадками корупції у ВНЗ безпосередньо стикалися 34% українських студентів, ще 26% чули про це від інших. Зовсім не стикалися з явищами корупції у ВНЗ 40% студентів.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас