Здоров'я - дорожче золота: Як МОЗ має намір лікувати українців в 2016 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Здоров'я - дорожче золота: Як МОЗ має намір лікувати українців в 2016 році

Казна та Політика
1331
Вітчизняний МОЗ визначив основні пріоритети своєї роботи на наступний рік. У міністерстві вирішили нарешті добудувати новий корпус дитячої лікарні “ОХМАТДИТ”, розробити безкоштовний пакет послуг для українців і зробити так, щоб машини швидкої допомоги приїжджали швидше.
Журналісти розібралися, як будуть лікуватися українці в 2016 році.
Як розповіли в МОЗ, зараз відомство займається розробкою мінімального списку медпослуг для всіх українців, який фінансуватиметься за рахунок держави.
В “гарантовано безкоштовний” пакет послуг для народу потраплять послуги швидкої допомоги, лікування дітей до 3 років, боротьба з туберкульозом, ВІЛ і гепатитом, а також основні щеплення та вакцини (від кору, поліомієліту, грипу). У цього “пулу” додадуть і кілька основних аналізів, хоча, які саме, поки не говорять – робота над пакетом ще не закінчена.
Але скільки коштуватиме держбюджету щорічно такий безкоштовний пакет послуг для народу, в МОЗ ще не порахували. Тому поки неясно, будуть послуги в пакеті повністю безкоштовними, або ж із застереженням.
“Зараз обговорюється, що якщо людина звернулася до лікаря або прийшла здавати аналізи без направлення, то доведеться заплатити. Інакше бабусі і іпохондрики будуть кров свою на аналіз щодня носити! Але, в кожному разі, спочатку нам потрібно прийняти Закон про автономію медустанов (зареєстрований у ВР. – Авт.). Але робота над цим питанням йде “, – розповів нам джерело в Мінохоронздоров’я.
Всі інші медпослуги, які не ввійдуть в пакет, стануть платними: для них в МОЗ розробляють єдиний прайс, але даних про ціни поки немає.
За словами міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі, на медреформу в 2016-му збираються витратити 35% всього бюджету, закладеного на медицину (в наступному році, за проектом – більше 44 млрд грн). Однак, за словами екс-міністра охорони здоров’я Олега Мусія, ситуація з держкошторису на медицину наступного року катастрофічна, і на реформу грошей може просто не вистачити: “Фінансування зменшується до 2,8% від ВВП. А це більш ніж на 8 млрд грн менше, ніж торік! “.
Ще однією важливою справою стане створення сучасних диспетчерських служб у регіонах: центри, які прийматимуть звернення в швидку, і направляти до пацієнта найближчу машину, створять на рівні кожної області (реформу швидкої допомоги, нагадаємо, почали в 2013 р – Авт.). “Таке зараз є тільки в Харківській області. Якщо машина, наприклад, знаходиться в сусідньому районі, але територіально ближче до адресою пацієнта – будуть залучати її, а не викликати швидку з центру. Це допоможе сильно скоротити час реагування”, – розповіли нам в прес-службі МОЗ.
Третім масштабним проектом МОЗ стане закінчення будівництва скандального корпусу дитячої лікарні “ОХМАТДИТ”, який будують ось уже 4 роки. “Це вкрай потрібно нашій лікарні через збільшення кількості пацієнтів: у 2011-му “ОХМАТДИТ” прийняв 16 тис. осіб, а в 2015 – вже 19 000!”, – Розповіла нам заступник головлікаря “ОХМАТДИТу” Олена Мєшкова. За даними МОЗ, цього року на будівництво виділили 500 млн грн, але витрать встигли тільки 23 млн. У держкошторису на 2016-й передбачено виділення ще 400 млн грн – і загальної суми, по завіреннях МОЗ, вистачить для завершення будівництва.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас