Укргазбанк виштовхують на продаж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Укргазбанк виштовхують на продаж

Казна та Політика
982
Найближчим часом Укргазбанк має затвердити стратегію розвитку з урахуванням приватизації, що планується. Укргазбанк став найуспішнішим з трьох випадків націоналізації, але навіть цей приклад є негативним кейсом, враховуючи проблемні кредити в його портфелі. При цьому продаж банку є неминучим, адже держава більше не планує давати йому гроші.
Контрольований вихід
Мінфін хоче вийти з капіталу Укргазбанку до кінця 2017 року. Про це йдеться в проекті «Напрямів і принципів розвитку держбанків до 2025 року», розробленому Мінфіном. Втім, джерело у відомстві стверджує, що у фінальній версії документа, який, найвірогідніше, затвердять після завершення бюджетного процесу, терміни продажу Укргазбанку можуть продовжити до 2019 року.
До початку пошуку інвестора Мінфін має оцінити всі можливі варіанти подальшого існування Укргазбанку. Слід провести оцінку його життєздатності в якості незалежної організації (принцип самоокупності), вивчити ймовірність залучення стратегічного інвестора для викупу контрольного пакету акцій, оцінити альтернативи, такі, як злиття і поглинання, злиття з іншим державним банком або ліквідація. «Аналіз має бути проведений за участю незалежних експертів, а рекомендації – затверджені новою наглядовою радою і представлені уряду для прийняття рішення протягом першої половини 2016 року. За будь-якого вибраного варіанту держава вийде з володіння Укргазбанком до кінця 2017-го», – йдеться в проекті документа.
Якщо Укргазбанк показуватиме негативні фінансові результати, на держпідтримку він не зможе розраховувати, і тоді акціонерам доведеться розглянути варіант ліквідації кредитної установи з переведенням активів і зобов’язань до Ощадбанку або Укрексімбанку.
На запит в Укргазбанку вчора не відповіли.
Важкий вантаж
Продаж банку в кризу означає високий ризик недоотримання потенційного прибутку від угоди, але держава просто не хоче нести на собі тягар підтримки Укргазбанку. «Зараз банки, у тому числі Укргазбанк, потребують докапіталізації. Державі буде складно підтримувати всі банки з держвласністю, тому залучення приватного інвестора означає гарантовану фінансову підтримку за необхідності», – вважає старший аналітик компанії Empire State Capital Partners Тантелі Ратувухері. Тільки цього року Укргазбанк було докапіталізовано на 3,2 млрд грн.
Укргазбанк може бути цікавий покупцям. «Це один з небагатьох прикладів, коли після націоналізації банк знайшов себе. У нього хороша бізнес-ніша, досить якісні активи. Є проблеми у деяких позичальників з певних галузей економіки, наприклад, енергетики. Але це пов’язано в першу чергу з економічними проблемами в цьому сегменті в принципі», – зазначає Тантелі Ратувухері.
Наявність проблемних кредитів, серед яких позики, видані держкомпаніям, може стати на перешкоді успішному продажу. Під кредити юрособам банк зарезервував 4,3 млрд грн (29% кредитного портфеля). Частина списаних кредитів знаходяться на позабалансі – за ними триває стягнення. «Через наявність на балансі кредитів держпозичальникам, які мають вкрай низьку вірогідність погашення і навряд чи матимуть бездоганну історію обслуговування, банк нікому не цікавий. Ні стратегічному інвесторові, ні міжнародним фінансовим організаціям. Щоб його дійсно приватизувати, потрібно забрати з балансу ці активи, а також пасиви, які були сформовані для забезпечення цих активів. Далі залишиться банк розміром приблизно в $150-200 млн валюти балансу», – вважає партнер однієї з інвесткомпаній.
В останні сім років Укргазбанк докапіталізовано на великі суми тричі – в 2009, 2011 і 2015 роках. Сумарно держава спрямувала в його капітал 13 млрд грн – на ідентичну суму було збільшено державний борг, а Мінфін змушений щорічно платити відсотки по ОВДП, за допомогою яких проводилась докапіталізація. При цьому кумулятивний збиток Укргазбанку, згідно з його звітності за III квартал 2015 рік, становить 8,6 млрд грн. Через це власний капітал банку впав до 4,6 млрд грн при статутному в 13,8 млрд грн. Держава при продажу банку має компенсувати вкладені інвестиції та витрати на їх обслуговування з урахуванням фактору зміни вартості грошей.
Попит невеликий
У Мінфіні розраховували, що активом зацікавляться Європейський банк реконструкції та розвитку і Міжнародна фінансова корпорація. До того ж, як розповів FinClub співрозмовник в НБУ, «коли в жовтні приїжджала чергова розширена місія МВФ, з нею був представник HSBC, який виявляв інтерес до Укргазбанку».
Але цей сценарій поки виглядає найменш правдоподібно. Ще в квітні HSBC оголосив про зміну бізнес-моделі і вихід з неключових і ринків, що розвиваються. Вихід на нові ринки на даному етапі не планується. «HSBC закриває всі свої офіси в країнах, де у нього немає достатнього обсягу бізнесу. Вони виходять з неключових ринків і не мають взагалі планів виходу на нові ринки на даному етапі», – говорить керуючий партнер компанії FinPoint Investment Advisors Сергій Будкін.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас