У НАНУ підрахували, на скільки Україна може зменшити викиди парникових газів до 2030 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НАНУ підрахували, на скільки Україна може зменшити викиди парникових газів до 2030 року

Енергетика
418
В Україні відсутнє чітке консолідоване науково обґрунтоване бачення енергетичного, екологічного і соціально-економічного майбутнього країни на довгострокову перспективу, принаймні на період 2021-2030 рр. – тобто на період дії нової глобальної кліматичної угоди. Однак Україна може реально зменшити викиди парникових газів до 35-40% до 2030 року.
Такі дані дослідження навів старший науковий співробітник Інституту економіки та прогнозування НАН України Олександр Дячук під час прес-конференції в Укрінформі на тему “Кліматична політика України і позиція сторін на COP 21”.
“Таке консолідоване бачення є однією з ключових умов для прийняття виваженої стратегії щодо кліматичної політики, головною метою якої має стати перехід України до скорочення парникових газів. Ми в інституті провели власні дослідження перспектив і шляхів впровадження низьковуглецевого розвитку України. Крім того, оцінили потенціал скорочення викидів парникових газів, який враховувався при формуванні очікуваного національно визначеного вкладу України. І результати наших досліджень показали, що в Україні цілком реально досягти рівня 35-40% від рівня 1990 року до 2030 року. І це тільки трохи нижче рівня 2012-13 рр., де рівень викидів становив 43% від рівня 1990 року. Тобто ми можемо реально скорочувати викиди парникових газів”, – зазначив Дячук.
Водночас він підкреслив, що для того, щоб цього досягти, Україні необхідно значно активізувати процеси економічного зростання, а також впровадження цієї низьковуглецевої економіки. Основні 5 шляхів досягнення цього – це підвищення енергоефективності та енергозбереження, інтенсифікація використання відновлюваних джерел енергії, впровадження дієвої системи торгівлі викидами парникових газів, розвиток власного інноваційного технологічного виробництва і створення умов для синергічного розвитку економіки та енергетики.
“Крім цього, ми повинні також подбати про залучення необхідних інвестицій. За нашими оцінками, для досягнення рівня 35-40% від рівня 1990 року у 2030 році Україні необхідно залучити приблизно 75-100 млрд євро до 2030 року, третину з яких ми маємо залучити в житловий сектор. Повинен бути створений внутрішній ринок енергоефективних технологій, відновлюваних джерел, і так далі, обсяг якого становив би цю суму”, – сказав Дячук.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас