Квартира за ціною машини: Вартість нерухомості в Києві досягла "дна" (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Квартира за ціною машини: Вартість нерухомості в Києві досягла "дна" (інфографіка)

Нерухомість
9664
Через кризу в країні ціни на вторинному ринку нерухомості продовжують падати і вже досягли нового “дна”. Так, вартість однокімнатної квартири (правда, з маленьким метражем) зрівнялася з вартістю бюджетної іномарки – близько 300 тис. грн (стільки коштують, наприклад, малолітражка “Фольксваген” або “Шкода”). Експерти кажуть, що за останні півроку ціни впали на 10%. І якщо в економіці найближчим часом нічого не зміниться, за наступні півроку житло подешевшає ще на стільки ж.
Пропозицій житла на вторинці з кожним днем з’являється все більше. Через зростаючу конкуренцію продавці намагаються виділитися на загальному фоні: вони заманюють покупців відсутністю нероб і навіть низькою платою за комунальні.
“Лісовий масив. Житлова кімната в малосімейному гуртожитку – 17 кв. м. У блоці – шість житлових кімнат. Всі сусіди – порядні і відповідальні люди. Дармоїди, алкоголіків та інших асоціальних елементів немає! Ціна – 346 950 грн ($ 13 900)”, – каже продавець Дмитро. А покупця на кімнату в комуналці на Оболоні заманюють платіжками: “Квартира невелика, в хорошому стані. Загальна маленька кухня – всього 3 кв. м на три квартири. Зате вартість комунальних платежів – всього 250 грн!” – Сказано в оголошенні. Просять за кімнату 370 тис. грн ($ 15 тис.).
А ось на оглядини повноцінної однокімнатної квартири неподалік від станції метро “Берестейська” (22 кв. м) заманюють видом з вікна, звідки видно парк. Але і просять за неї трохи більше – 450 тис. грн ($ 18 тис.). “Ось вже два місяці квартиру дивляться, а купувати не квапляться. Виявляється, покупці хочуть більше метраж, але за таку ж ціну! Якщо не продам до свят, взагалі зніму її з продажу: – віддавати за копійки не хочеться, тим більше коли долар такий нестабільний “, – каже продавець Ніна Григоренко.
Можна зустріти і вельми незвичайні пропозиції: “Продаю частину в своїй трикімнатній квартирі (одна кімната). Ціна – $ 15 тис. Комунальні платіжки високі – дуже накладно для пенсіонера”, – розповідає пенсіонерка Тамара Володимирівна з Троєщини.
На ринку нерухомості пропонують також обмін: “Чи обміняємо ліквідне майно (квартиру або авто) на невеликий котедж на околиці міста”, – сказано в одному з оголошень. Зворотні пропозиції (поміняти будиночок на авто або квартиру) теж є. Але в одному з них господар за котедж з житловою площею в 38 кв. м заломив ціну в майже мільйон гривень.
Експерти запевняють, що нинішні низькі ціни на вторинному ринку – це ще не дно: вартість квартир може знизитися ще на 10%, якщо держава не вживе радикальних заходів в економіці, або як мінімум не зробить іпотеку доступною для людей.
“Вже півроку на вторинному ринку житло майже не продається. Ціни падають, але все одно квартири ніхто не купує. У людей просто немає грошей! Умовно кажучи, зараз на одного покупця – 25 продавців. Якщо нічого не зміниться, господарі квартир будуть змушені знімати нерухомість з продажу “, – розповів нам президент Ріелторської палати Віктор Несін.
За його словами, зараз за $15-17 тис. можна купити квартиру готельного типу, де кухня 3-4 кв. м і немає балкона, або ж житло, де на ремонт потрібно витратити таку ж суму.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас