ВВП України впав в 2,4 рази нижче, ніж закладали в держбюджеті: Що вплинуло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВВП України впав в 2,4 рази нижче, ніж закладали в держбюджеті: Що вплинуло

Казна та Політика
3561
Падіння реального валового внутрішнього продукту України в січні-вересні 2015 в 2,4 рази перевищило плановий показник державного бюджету на 2015 рік.
Про це йдеться у висновку Рахункової палати України про виконання державного бюджету за дев’ять місяців 2015 року, опублікованому на її сайті.
У висновку зазначається, що на економічну динаміку в січні-вересні вплинули падіння платоспроможності внутрішнього ринку, погіршення умов зовнішньої торгівлі і військові дії на сході України.
Рахункова палата нагадує, що держбюджет за дев’ять місяців виконано з профіцитом у сумі 8800000000 грн, проте витрати на підтримку НАК «Нафтогаз України», держбанків і Фонду гарантування вкладів фізосіб, профінансовані за рахунок реалізації облігацій внутрішньої держпозики, в цей період склали 58 , 5 млрд грн. Для фінансування держбюджету залучено держзапозичення, частка яких у загальній сумі надходжень до держбюджету склала 35,2%.
Рахункова палата звертає увагу, що девальвація офіційного курсу гривні до іноземних валют залишалася одним з основних факторів збільшення доходів держбюджету. Зокрема, з використанням офіційного курсу обчислюються податок на додану вартість, акцизний податок з ввезених на територію України товарів, податки на міжнародну торгівлю та зовнішні операції, сумарна частка яких за дев’ять місяців склала 37,6% доходів держбюджету.
У той же час, з використанням офіційного курсу пов’язані видатки держбюджету на погашення зовнішнього і внутрішнього валютного боргу, а також деякі витрати держбюджету (обслуговування держборгу, утримання закордонних дипустанов, внески в міжнародні організації), частка яких склала 10,1% витрат держбюджету. Крім того, враховуючи високу частку імпортних товарів у споживанні населення (більше 40%), девальвація національної валюти стала одним з чинників зростання інфляції.
Також у висновку підкреслюється, що унаслідок девальвації гривні держборг за 9 місяців зріс на 33% – до 1259 млрд грн. При цьому витрати на погашення та обслуговування держборгу в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року зросли на 56,1 млрд грн, або на 55%, – до 158 млрд грн. Рахункова палата акцентує увагу, що зростання частки валютного боргу на 7,9 п.п., до 69,6%, і, можливо, заміна недонадходжень від приватизації держмайна запозиченнями провокують ризик зростання боргового навантаження на держбюджет.
Для усунення виявлених відхилень Рахункова палата рекомендувала Кабінету міністрів ініціювати зміни до закону про держбюджет на 2015 рік, а також запропонувала Міністерству фінансів та Державній фіскальної службі вжити заходів для активізації бюджетного відшкодування ПДВ та скорочення обсягів переплат податків і зборів.
Крім того, Мінфіну рекомендовано розглянути інші способи підтримки окремих суб’єктів господарювання, крім залучення коштів від реалізації ОВДП або кредитів з держбюджету, для більш адекватної оцінки реального обсягу дефіциту / профіциту держбюджету та прийняття управлінських рішень.
Нагадаємо, за оцінками Міністерства фінансів, зведений бюджет України за підсумками січня-вересня зведений з профіцитом в 32,501 млрд грн проти дефіциту в 32,894 млрд грн роком раніше. Держбюджет за цей період зведений з профіцитом в 8,797 млрд грн.
Чинний держбюджет України на 2015 рік передбачає доходи на рівні 502,260 млрд грн, витрати – 566,870 млрд грн, граничний обсяг дефіциту – 75,820 млрд грн, або 4,1% ВВП, стелю держборгу – 1,394 трлн грн.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас