10 законів зміни своєї кар'єри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

10 законів зміни своєї кар'єри

Особисті фінанси
2145
-У книзі The 10 Laws of Career Reinvention автор Пенелопа Мітчелл розповідає про те, як кардинально змінити свою кар’єру і спробувати себе в іншій області. На її думку, це потрібно вміти будь-якій людині, яка хоче вижити в сучасному світі. Журналісти вибрали з книги найважливіше._
У 2007 році Памела Мітчелл заснувала Reinvention Institute – установа, що допомагає людям і співробітникам корпорацій знайти своє покликання. В інституті проводяться курси, семінари і продаються книги, за допомогою яких можна знайти своє покликання. Як і багато інших відомих особистостей, Памела вирішила, що одного інституту недостатньо і зібрала в книзі The 10 Laws of Career Reinvention ключові знання, які викладають в Reinvention Institute. Книга – це перелік законів, які, на думку Мітчелл, допоможуть будь-якій людині знайти своє покликання.
Якщо людині хочеться змінити кар’єру, спочатку потрібно поміняти бачення свого життя
На думку Мітчелл, кар’єра – це основний інструмент для побудови ідеального життя. Вона наводить приклад: якщо у людини двоє дітей і вона хоче проводити з ними весь вільний час, кар’єра дослідника в Антарктиці точно не для неї.
Перш ніж міняти кар’єру, людині потрібно зрозуміти, яким життям він хоче жити. Хороший спосіб це зробити – уявити ідеальний робочий день: У скільки ви прокинулися? Ви працюєте в офісі чи вдома? Як виглядає ваше робоче місце? Ви працюєте в команді або самостійно?
Не варто боятися ставити собі багато питань. Чим точніше буде опис робочого дня, тим точніше буде бачення того, чим хочеться займатися.
Тіло – більш хороший гід, ніж інтелект
Поширення західної ідеології призвело до того, що люди перестали прислухатися до інстинктів. Їхнє місце зайняв інтелект. Мітчелл вважає, що тіло швидше мозку розуміє, що щось не так. Це стосується і ненависної роботи.
Як приклад Мітчелл призводить термін «швидке пізнання». Це підсвідома реакція на неприємні умови. Вона супроводжується дивними відчуттями в животі і по всьому тілу. В англійській мові є вираз «Follow your gut» або «Йди за своїм животом», що й радить робити Мітчелл.
Виправдання – це звичка, мотивуватися страхом
Страх – це звична біохімічна реакція на небезпеку. Це те, що рятувало предків від хижаків і допомагало їм вижити. Страх допомагає вижити і нам, але в той же час, він заважає робити ризиковані вчинки. А зміна кар’єри – це ризиковані вчинок.
Мітчелл радить не завжди прислухатися до страху. Роблячи щось нове, людина підсвідомо відчуває страх, який супроводжується виправданнями. У книзі наводяться 3 типу виправдань:
- Перекладання провини на іншого. Наприклад, коли людина звинувачує свою компанію в тому, що його кар’єра стоїть на місці.
- Заперечення можливості вплинути на ситуацію. Наприклад, коли людина звинувачує обставини і вважає, що він нічого не може зробити.
- Виправдання незнанням. Наприклад, коли людина каже «Я не знав, що я повинен подавати резюме в 20 компаній. Я думав, однієї буде достатньо ».
На думку Мітчелл, якщо людина помічає за собою будь-яке з цих виправдань, ним керує страх і діяти потрібно незважаючи на нього.
Дослідження складних шляхів важливіше, ніж ходьба знайомими доріжками
Згідно з дослідженням доктора Грегорі Бернса, люди відчувають неприязнь до невизначених або невідомих ситуацій. Мітчелл радить ризикувати і йти найбільш непередбачуваною дорогою, так як там ймовірність знайти щось нове набагато більше.
Починаючи нову кар’єру, людина не починає з нуля
Як приклад Мітчелл наводить історію про адвоката, який вирішив стати PR-менеджером. Перша думка, яка виникає «У нього для цього нічого немає», проте це не так. Для кожної роботи потрібно набір умінь і часто вони збігаються. Приміром, адвокат, як і PR-менеджер, багато часу проводить, спілкуючись з іншими людьми і знаходячи нових клієнтів.
Операційний директор FedEx Реггі Мібейн змінив свою посаду на менеджера Центру з контролю за захворюваннями. На новій посаді йому придалися старі навички: знання логістики, вміння мотивувати співробітників і створення сильного корпоративного духу.
Для зміни кар’єри потрібна підтримка оточуючих
Мітчелл вважає, що для того, щоб змінити кар’єру, людині потрібна «група підтримки» або хоча б її частина:
Нетворкер – людина, яка допоможе знайти зв’язки.
Старий колега – хтось, хто знає сильні і слабкі сторони людини і може підказати, чи гарна конкретна можливість.
«Теплий і пухнастий» – друг, який підтримає під час невдачі або моменту відчаю.
«Злий сержант» – хтось, хто зможе мотивувати рухатися далі.
“Житель” – людина, яка знає індустрію, в яку ви хочете перейти і може розповісти про її особливості.
Потрібно спілкуватися з людьми з цільової індустрії
Мітчелл порівнює зміна в кар’єрі з переїздом в іншу країну. Це так само важко: доводиться долати мовний бар’єр, шукати нових знайомих і заново дізнаватися культурні цінності. Вона радить знайомитися з найбільш можливою кількістю людей і дізнаватися у них все про цільову індустрію.
У кожній індустрії своя власна мова
Якщо на резюме (навіть дуже гарне) немає відгуків, справа у відсутності інтересу з боку роботодавця. Це очевидний факт і на думку Мітчелл, основна причина цього полягає в тому, що кожна індустрія має власну мову і технічний жаргон. Потрібно вміти «перекласти» своє резюме на потрібну мову.
Процес зміни кар’єри вимагає часу
Він може затягнутися і іноді знаходиться поза зоною контролю людини. Наприклад, не можна контролювати те, як швидко вам дадуть відповідь на резюме або на коли призначать зустріч. Часто нова робота більш важлива для здобувача, ніж для компанії. Тритижневе очікування зворотного дзвінка або зустрічі – звичайне явище.
Мітчелл радить не поспішати і не ставити занадто оптимістичні терміни. У її минулому були люди, які лише план зміни кар’єри будували більше півроку.
Людей притягує впевненість
Перебуваючи в процесі зміни кар’єри, людині потрібно зацікавлювати нових людей. На думку Мітчелл, впевненість у собі – найбільш важливий для цього навик. Невпевненим людям Мітчелл радить сконцентруватися на своїх сильних сторонах. Вона додає, що кожна людина стикається з відмовами і потрібно знайти людей якими їх можна переживати. Для цього підійдуть члени «групи підтримки».
Нарешті Мітчелл радить не приймати песимізм за реалізм. Часто ті, хто називають себе реалістами не докладають максимум зусиль і через це зменшують власні шанси на успіх.
Олександр Мураховський
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас