Банкіри пояснили відхилення курсів готівкового валютного ринку від міжбанківського — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри пояснили відхилення курсів готівкового валютного ринку від міжбанківського

Валюта
4423
В даний час взаємозв’язок між готівковим і міжбанківським валютним ринком значно знизився, і банки встановлюють курси готівкового обміну валют близько до «чорного» ринку, щоб підштовхнути населення здавати валюту в банки, а не нести на «чорний» ринок.
Таку думку висловили опитані банкіри, коментуючи зниження вартості гривні до долара на готівковому валютному ринку, незважаючи на зміцнення національної валюти на міжбанку.
«Готівковий долар росте в основному під впливом виплат по вкладах населення в неплатоспроможних банках», – пояснив головний експерт відділу операцій на валютному і грошовому ринках “ОТП Банку” Микита Мишаков. За його словами, на даний момент ринок готівкової валюти практично не пов’язаний з міжбанківським ринком.
Директор центру торгових казначейських операцій «УкрСиббанку» BNP Paribas Group Олександр Дуда також зазначив, що в даний час кореляція «чорного» і міжбанківського валютних ринків значно знизилася, що, на його думку, викликано як чищенням банківської системи від «схемних» банків Національним банком України , так і адміністративними обмеженнями НБУ для банків.
«Наслідком цих обмежень є те, що у банків практично немає можливості купувати валюту на міжбанківському ринку для власних потреб. Банки можуть набувати валюту для закриття коротких валютних позицій, тільки купуючи готівкову валюту у населення. Щоб клієнти продавали готівкову валюту, банки змушені встановлювати курси купівлі іноземної валюти, близькі до курсів «чорного» ринку», – пояснив він.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас