Квіт пояснив, навіщо українцям 12-річна школа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Квіт пояснив, навіщо українцям 12-річна школа

Казна та Політика
3944
Міністр освіти і науки Сергій Квіт на розширеному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти повідомив про новий законопроект “Про освіту”, яким передбачаються нові зміни в освітньому процесі, зокрема, буде вводитися 12-річна школа.
Про це повідомили в прес-службі міністерства освіти і науки України.
Зазначається, що, згідно з новим законопроектом, буде вводитися навчання учнів за програмами 12-річної повної загальної середньої освіти. Зокрема, для початкової освіти – з 1 вересня 2018 року, для базової середньої освіти – з першого вересня 2022 року, для профільної середньої освіти – з першого вересня 2018 року.
Як пояснив С.Квіт, основна мета введення 12-річного навчання – зменшення навчального навантаження на учня, надання йому права вибору предметів у старшій школі. Старша профільна школа вводиться законом. Кількість випускників, які підуть навчатися у вищі навчальні заклади, зменшуватиметься, і більшість з них буде орієнтуватися на заклад професійної освіти, яка, в свою чергу, буде розвиватися. При цьому кількість університетів буде зменшуватися.
С.Квіт додав, що законопроект “Про освіту” передбачає запровадження нових видів та форм здобуття освіти – формальної, неформальної та інформальної. Крім того, проект закону зобов’язує Міністерство затвердити порядок освіти і забезпечення центрів визнання кваліфікацій або кваліфікаційних центрів, визнавати отримані в системі неформальної та інформальної освіти кваліфікації. А також проектом вводяться спеціалізовані види освіти – мистецької, спортивної, військової, наукової – і визначаються їх специфічні особливості.
Проект закону також закладає основні положення для подальшої розробки механізмів для освіти осіб з особливими освітніми проблемами. Цим документом передбачається введення посади освітнього омбудсмена, на якого Урядом буде покладено виконання завдань щодо захисту прав людини в сфері освіти.
Нагадаємо, 11 листопада Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що законопроект “Про освіту” має бути прийнятий в цілому у Верховній Раді до кінця 2015 року.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас