Знайдений в Ботсвані "алмаз сторіччя" оцінили в понад 60 мільйонів доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Знайдений в Ботсвані "алмаз сторіччя" оцінили в понад 60 мільйонів доларів

Світ
765
Другий за величиною в історії алмаз масою 1 111 каратів, знайдений минулого тижня на руднику Karowe в Ботсвані, оцінений компанією-оператором Lucara Diamond Corp. більш ніж в $ 60 млн.
За словами гендиректора Lucara Diamond Вільяма Лема, вартість алмаза повинна бути істотно вище $ 60 млн – нижнього порогу ринкової оцінки на поточний момент. Уточнювати суму він відмовився, додаючи, що “навіть дружині поки про це не розповів”.
Компанія вже відхилила пропозицію викупити в неї дорогоцінний камінь, який ще не має власного імені, за $ 40 млн. У поспіху немає необхідності, так як Lucara Diamond необтяжена боргами, зазначив У.Лем.
За його словами, лондонський Музей природознавства хоче провести виставку з алмазом в якості головного експоната, а телеканал Discovery висловив бажання зняти документальний фільм про рідкісну знахідку.
На питання, чи зустрінуться людству нові алмази масою більше 1000 каратів, У.Лем відповів, що “реальної статистики немає, але цей алмаз – абсолютна аномалія, він занадто вибивається із загального ряду”.
За розміром прозорий камінь ювелірної якості, що відноситься до типу IIa (без домішок азоту або бору), лише трохи менше тенісного м’яча. Таких алмазів не траплялося вже більше 100 років – легендарний Куллінан, маса якого до поділу становила 3106 каратів, був знайдений в ПАР у 1905 році. Оціночна вартість Куллінана – $ 2 млрд, але камінь ніколи не виставлявся на торги.
У липні Lucara продала алмаз того ж типу IIa, але істотно менших розмірів (341,9 карата), за $20,6 млн, або $ 60 тис. за карат. Як стверджує У.Лем, $ 60 тис. – звична для галузі точка відліку для особливо великих алмазів, однак настільки рідкісний екземпляр цілком може принести більше.
Lucara Diamond планує розділити знахідку на кілька частин – один великий камінь і кілька поменше, від 20 до 30 каратів.
Рекордсмен нинішнього сторіччя – алмаз Обіцянка Лесото (Lesotho Promise), що важив 603 карата і коштував $12,4 млн, був перетворений в 26 бездоганних діамантів, включаючи “грушу” майже на 80 каратів.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас