Чому підприємці встановлюють собі зарплату в $1 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому підприємці встановлюють собі зарплату в $1

Світ
2260
Марк Цукерберг, Джек Дорсі, Сергій Брін, Ерік Шмідт – ці та багато інших підприємців отримують $1 на рік. Деякі з них також не мають бонусів і додаткових компенсацій. Ми вирішили розібратися, коли і чому з’явилася концепція однодоларової зарплати.
У США було кілька періодів, коли країна переживала кризу. Зокрема, в післявоєнний час. Перша світова, Друга світова і Корейська війни ввели економіку країни в плачевний стан, з яким уряд не міг впоратися власними силами. Тоді ж, на початку 20 століття було вирішено ввести концепцію «Dollar-a-year men».
В рамках цієї ідеї держава запрошувала відомих бізнес-підприємців в якості консультантів, щоб ті мобілізували і управляли економікою країни. Запрошені підприємці займали різні посади, починаючи з радників і закінчуючи міністрами. Всіх їх об’єднувало одне – однодоларова зарплата.
Одним з перших учасників концепції став Алван Фуллер, який на той момент (1920-ті роки) вважався одним з найбагатших людей США. Він став губернатором штату Массачусетс в 1925 році і протягом 4 років отримував зарплату в $ 1. Таку ж зарплату отримував і засновник нафтопереробної компанії Kentucky’s Ashland Oil Пол Блейзер, який двічі ставав радником адміністрації президента Рузвельта.
Під час Другої світової війни концепцію перейняли в Канаді. За законом США державний службовець не міг працювати безкоштовно. У Канаді ж такого обмеження не було й кілька успішних підприємців допомагали піднімати економіку країни не за $ 1, а безкоштовно. Приміром, Джон Макконнелл, засновник і видавець газети Montreal Star.
Концепцію однодоларової зарплати в уряді США використовують і сьогодні. Перебуваючи на посаді губернатора Каліфорнії, Арнольд Шварцнеггер отримував $ 1. Так само, як і мер Нью-Йорка Майкл Блумберг і його старша дочка Емма, яка також працювала в міській мерії.
У бізнес-середовищі однодоларову зарплату найчастіше встановлюють собі засновники компанії. Це скоріше піар-хід, ніж красивий жест, так як на інших видах компенсацій вони заробляють мільйони.
Так, повернувшись в Apple в 1997 році, Стів Джобс також встановив собі зарплату в $ 1. Через десять років він продав 120 000 акцій компанії і отримав $ 14, 6 млн. На момент смерті він володів 5,6 млн акцій, що тоді оцінювався приблизно в $ 500 млн.
У 2000 році співзасновник Apple отримав від компанії особистий літак Gulfstream V. І в ті рази, коли Джобс використовував літак для роботи, Apple оплачувала його витрати. У 2007 році вони склали $776 тис.
Голова ради директорів Google Ерік Шмідт також отримує за свою роботу $ 1 на рік. Однак це не заважає йому бути одним з найбагатших людей у світі. Згідно з рейтингом Forbes, його статок оцінюється в $ 6,3 млрд.
У «однодоларовий клуб» також входять Марк Цукерберг, Джек Дорсі, Джеремі Стоппелман (Yelp), Мег Уітман (Hewlett-Packard), Марк Пінкус (Zynga) та інші. Коли засновник великої компанії оголошує про те, що знижує свою зарплату до мінімально доступної, це говорить про його нарцисизм, вважає засновник компанії Boswell Group і консультант Керрі Шулковіц. Але якщо засновник правильно це піднесе і буде дійсно добре робити свою роботу, то громадськість сприйме це позитивно.
Олександр Мураховський
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас