Що чекає економіку України у 2016 році: Думки економістів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що чекає економіку України у 2016 році: Думки економістів

Казна та Політика
5512
Міністр фінансів Наталія Яресько нещодавно підтвердила очікування уряду щодо 2%-вого зростання ВВП України. Аналогічний прогноз роблять і деякі міжнародні організації, наприклад, міжнародне рейтингове агентство Moody’s. «Ми очікуємо подальшого зростання економіки України — Авт.) на 2% за рік, проте це потребуватиме виконання низки умов, зокрема, продовження структурних реформ, реалізація антикорупційної стратегії та досягнення позитивної боргової динаміки», — йдеться у висновку аналітиків.
З ними погоджуються і наші економісти. «Україна пройшла дно і поступово починає збільшуватися ВВП. При збереженні зовнішньо- та внутрішньополітичної обстановки, хоча б в існуючому стані, можна очікувати зростання економіки на рівні приблизно 2%», — вважає генеральний директор інвесткомпанії Pro-Consulting Олександр Соколов.
Основною рушійною силою зростання, на його думку, стане реальний сектор економіки. «Однак, на відновлення колишніх обсягів виробництва потрібен час. Очікується пожвавлення в сегменті послуг і торгівлі», — сказав він.
Крім цього, наступного року може незначно збільшитися і внутрішній попит на вітчизняну продукцію у зв’язку з подорожчанням імпортної. «Населення і місцевий бізнес шукають більш вигідні альтернативи. Але, на жаль, поки стандарти якості й технічні параметри української продукції не можуть ефективно конкурувати з імпортними аналогами», — зазначив головний фінансовий аналітик РА «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран. При цьому прогноз експерта щодо зростання економіки на наступний рік менш оптимістичний, ніж очікування Мінфіну. «Думаю 2016 р. потрібно назвати роком нульового зростання. 2% — це занадто формальний прогноз. Головне утриматися від подальшого падіння ВВП, а ризики такого падіння є», — запевнив Шапран. До них він зараховує падіння цін на український експорт, на тлі зниження обсягів його споживання, руйнування економічних зв’язків з Росією, а також слабкий інтерес до українського експорту з боку ЄС.
Більш оптимістично на найближче майбутнє дивиться начальник відділу стратегічного планування UniCredit Bank Єгор Перелигін, однак його прогнози також гірші від очікувань уряду і міжнародних організацій. «Думаю, 2016 р. буде дуже складним, і буде являти собою якусь платформу для перезавантаження всієї економіки. За моїми очікуваннями, наступний рік завершиться зростанням ВВП на 0,7-1,4%», — говорить економіст.
Основними причинами для такого песимістичного прогнозу Перелигін вважає відсутність прогресу в проведенні структурних реформ, особливо в судовій системі, високий рівень корупції, високу інфляцію, проблеми з диверсифікацією та модернізацією експортного потенціалу, падіння цін на сировину в світі і відсутність інструментів довгострокового фінансування бізнесу і підприємництва.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас