Криза змушує українців відмовлятися від сиру
Майже половина українців протягом останнього року скоротили споживання твердих сирів. Про це свідчать результати опитування, проведеного УКАБ.
Причиною цьому є зниження купівельної спроможності населення, що, в першу чергу, вплинуло на споживання більш дорогих продуктів харчування, відзначають експерти.
Споживання йогуртів скоротило 28% опитаних.
Найменш “чутливими” продуктами до кризи, за даними опитування, виявилися сир і кефір.
Як повідомлялося, експерти прогнозують зростання цін на молочні продукти в Україні. Фахівці підрахували, що до кінця року літр молока в роздробі подорожчає на 50 копійок, сир – на 10%, вершкове масло – на 15%.
За словами експертів, також є ймовірність зростання цін на цукор, у зв’язку з початком періоду цукроваріння і високою вартістю енергоресурсів для цукрових заводів.
Крім того, подорожчає хліб. “Зерно – це тільки 60% собівартості хліба. А у нас ще електроенергія, газ дорожчають. Так-сяк, але з вересня помінялися соціальні стандарти – змінився прожитковий мінімум, а слідом за ним мінімальна зарплата і мінімальна пенсія. Праця теж буде дорожчати”, – зазначає експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко.
Нагадаємо, за рік ціни на продукти підскочили в 5 разів. При цьому, за даними Держстату, середня зарплата зросла за рік всього на 25% або на 863 грн (4343 грн за останніми даними – за вересень).
За матеріалами: Сьогодні
Поділитися новиною