Вік Європи не бачити. Народні депутати розповіли, чому вони прогуляли голосування щодо скасування віз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вік Європи не бачити. Народні депутати розповіли, чому вони прогуляли голосування щодо скасування віз

Казна та Політика
1935
Більшість народних депутатів не підтримали одну з ключових вимог щодо безвізового режиму з Євросоюзом – заборона дискримінації секс-меншин
Верховна Рада 258 голосами народних депутатів прийняла за основу Трудовий кодекс України. Разом з тим, депутати провалили одну з найбільш важливих поправок до нього і ключову вимогу для скасування віз до Європи – заборону дискримінації, зокрема, за гендерною ознакою сексуальної орієнтації. Підтримали цю норму лише 177 депутатів. 305 з різних причин не проголосували “за”.
Не підтримали поправку 64 депутати БПП, серед яких, зокрема, члени міжфракційного об’єднання Єврооптимісти Сергій Лещенко та Мустафа Найєм, 59 депутатів Народного фронту, 22 депутати Самодопомоги, 21 депутат Радикальної партії, включно з лідером Олегом Ляшком, 12 депутатів Батьківщини. Не голосували й колишні регіонали – 42 позафракційних нардепи, 43 представники Опозиційного блоку, 22 члени партії Відродження, 20 — з партії Воля народу.
Як розповіли джерела НВ у БПП, вранці нардеп Ірина Геращенко повідомила своїм колегам, що буде вносити поправку до Трудового кодексу під час його розгляду в першому читанні. І акцентувала увагу на тому, що його ключовий момент — захист прав секс-меншин.
За словами співрозмовника НВ, це питання викликало серйозну дискусію на фракції.
Таку ж дискусію викликала поправка Геращенко і в Народном фронті, який обговорював її на засіданні своєї фракції перед роботою парламенту.
“У нас обурився Павло Унгурян, сказав, що не буде за це голосувати. Взагалі вся когорта людей Турчинова [Унгуряна вважають людиною, яка потрапила у НФ за рекомендацією Турчинова] не захотіла за неї голосувати”, – гнівно розповіло НВ джерело в Народному фронті. Унгурян потім справді проголосував проти поправки Геращенко.
Нардеп від БПП Іванна Климпуш-Цинцадзе, яка підтримала антидискримінаційну поправку, пояснює відмову голосування своїх колег можливою складністю розуміння, про що йдеться у цій нормі.
“Насправді, в нашому регламенті не прописано, як ми могли внести цю поправку при першому читанні. Голова ВР Володимир Гройсман ставив на голосування можливість розглянути цю поправку у другому читанні Я думаю, що частина депутатів, можливо, була дезорієнтована тим, як ставилося питання. Але це була невелика частина депутатів, на жаль.
Інше питання, мені дійсно незрозуміло, чому ця поправка викликала таку реакцію залу. Бо в ній йдеться про дискримінацію дуже широкого спектру. Це принципова річ для плану дій візової лібералізації”, – сказала НВ Климпуш-Цинцадзе.
Можливо, каже вона, це недопрацювання всіх фракцій більшості з пояснення своїм депутатам важливості прийняття саме цієї поправки для візової лібералізації.
Ми запитали у слуг народу, чому вони прогуляли роботу і не брали участі в такому важливому і давно очікуваному голосуванні.
Олексій Рябчин, Батьківщина, був відсутній на засіданні:
Я буквально щойно прилетів, мене не було три дні. Був у відрядженні, запланованому ще півроку тому. Повинен був повернутися раніше, але по всій Європі був туман, і прилетів пізніше. За дискусією ще не стежив, не знаю, чому пакет законів провалився. Далі будемо голосувати, там багато законів.
Ігор Луценко, Батьківщина, був відсутній на засіданні:
Я був на суді у Корбана. Взагалі, чесно кажучи, це псевдореформи. Причому тут безвізовий режим цей, який зв’язок? Де взагалі хтось, хто доведе мені, що це якось пов’язано?
Я читаю директиви ЄС. У них зовсім інше написано. Мене трохи дратує цей ультра-мега-популізм наших деяких грантових реформаторів, які тупо “продавлюють” свої речі якісь, абсолютно фінансово зав’язані на особистий добробут, при цьому прикриваються якоюсь боротьбою з корупцією. Я, як практик боротьби з корупцією, вважаю, що все це дуже мало стосується і реформ, і боротьби з корупцією.
Я згоден голосувати за всі хороші закони. Але те, що пропонується, як зв’язок з безвізовим режимом, дуже часто не впливає на безвізовий режим, м’яко кажучи. Тобто нам просто брешуть.
Нас там ще дикунами, папуасами вважають, поки у нас такі суди, як над Корбаном відбуваються, та іншими. Ніхто нам не дасть ніяких безвізових режимів, поки в нас можна тут по країні за пачку грошей пройти танкам, мігрантам, терористам, кому завгодно. З такими правоохоронцями, такими судами.
Те, що зараз голосується, переважно, законодавчий непотріб. На жаль, ще досі не запрацювали механізми парламенту. Є громадськість, яка розділена: там є конструктивні люди і деструктивні, є парламентарії, які вирішують свої бізнесові питання.
Борислав Береза, позафракційний, на сайті ВР значиться, що був відсутній на голосуванні:
Всі чотири закони голосував. Міг виходити на поправках – давав коментарі. Але по законах був. Коли виходжу з зали, то завжди забираю з собою картку – були неприємні прецеденти. Але по законах – не може такого бути. Мене навіть кликали.
Дмитро Добродомов, позафракційний, проголосував проти:
Я не бачу в нашій країні дискримінації сексуальних меншин. Я не розумію, чому саме їх потрібно виводити в окремому статус роботодавцям. Я просив, щоб мені показали приклади, де утискали права на роботі самих меншин.
Якщо прикладів немає, я не розумію, за яким сенсом ми повинні [виділяти цю групу]. А чому тоді всіх інших, чому хворих на ДЦП, наприклад, ми окремо не виводимо?
Є права трудящих, права найманих працівників, вони чітко прописані. Було багато суперечок. Я не вважаю, що потрібно обов’язково виділяти, наприклад, за статевою приналежністю або за соціальними перевагами у трудовому кодексі. Навіщо? Сенс? Яке це має відношення безпосередньо до якості роботи і до того, що людина робить? Навіщо виділяти це окремо? Тому я голосував проти цієї поправки, яку хотіли внести до голосування цього кодексу. А за сам кодекс я голосував.
Єгор Фірсов, Блок Петра Порошенка, утримався:
Поправки вносяться перед другим читанням, коли нардепи можуть сісти та ознайомитися з ними. А з голосу, я не розумію і не знаю, про що вона. Не хочу голосувати за кота в мішку. Коли я побачу, що там чітко було запропоновано – тоді й буду голосувати.
Олександра Горчинська, Віктор Огієнко
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас