Яресько пояснила протиріччя Податкового кодексу Мінфіну та комітету Южаніної — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яресько пояснила протиріччя Податкового кодексу Мінфіну та комітету Южаніної

Казна та Політика
3313
Розроблений Міністерством фінансів проект нового Податкового кодексу України буде поданий на розгляд до Верховної Ради найближчим часом разом з проектом державного бюджету на 2016 рік.
Про це повідомила голова Мінфіну Наталія Яресько.
Міністр підкреслила, що Мінфін готовий презентувати абсолютно новий проект Податкового кодексу, який дозволить не обвалити економіку України, в той час як альтернативний парламентський законопроект передбачає лише внесення поправок в чинний Податковий кодекс.
Наталія Яресько також прокоментувала свої розбіжності з головним автором парламентського проекту наловити реформи, головою Комітету ВР з податкової і митної політики Ніною Южаніною.
Як зазначила міністр, у них з Южаніною “різна філософія формування Податкового кодексу”. Зокрема, на думку Яресько, зниження податкових ставок ніколи не стояло на першому місці в Україні – основні проблеми завжди лежали в площині адміністрування податків.
Нагадаємо, днями 114 депутатів-співавторів внесли в Раду альтернативний урядовому законопроект про зміни до Податкового кодексу. Як уточнила головний автор документа Ніна Южаніна, ключові моменти такі: податок на доходи фізосіб – 10% (зараз 15-20%), ПДВ – 15% (зараз 20%), єдиний соцвнесок – 20% (зараз для роботодавців від 36,76 до 49,7%, для фізосіб на єдиному податку – 34,7%), податок на розподілений прибуток – 15% (зараз податок на прибуток – 18%).
Згідно з більш ранніми пропозиціями Кабміну, всі згадані податки повинні бути рівними 20%. Наталія Яресько вже зазначала, що парламентський варіант податкової реформи занадто “радикальний”. “Україні пора перестати придумувати податкову реформу і почати робити те, що пропонує МВФ”, – говорила Яресько.
У той же час, як зазначив нардеп і голова політичної ради партії “Відродження” Віталій Хомутинник, у ВР навіть не поцікавилися позицією Мінфіну. “Зараз є два центри впливу – Кабмін і Яресько, а другий – Южаніна і президент. Кожен бачить концепцію податкової реформи по-своєму – Кабмін презентує свій проект, а Южаніна збирає підписи за свій. Я запитував – а ви взагалі цікавилися думкою міністра фінансів з цього приводу? Кажуть, що ні. А є ще й МВФ. … Так взагалі не робиться – парламент розробив проект концепції податкового кодексу, який пов’язаний з цифрами і виконанням бюджету і не погоджує його з Мінфіном. Це марна робота, яка нічого не варта “, – констатував нардеп.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас