Експерти розробили сценарій для активізації притоку інвестицій в Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти розробили сценарій для активізації притоку інвестицій в Україну

Казна та Політика
431
Найкращою альтернативою для України в довгостроковій перспективі (3-5 років) є повна фінансова лібералізація для інтеграції в глобальну економічну систему і залучення інвестиційних ресурсів, але для цього потрібна тривала і комплексна підготовка. Про це йдеться в дослідженні Центру економічної стратегії.
Запропонований авторами дослідження інтегрований підхід до лібералізації руху капіталу в країні передбачає поступове зняття обмежень на різні види потоків капіталу. Зокрема, на початковому етапі експерти пропонують скасувати обмеження і створити сприятливе середовище для припливу прямих іноземних інвестицій і здійснення зовнішньоторговельних операцій, на другому етапі – дозволити вільний приплив портфельних інвестицій в акціонерний капітал і лібералізувати відтік прямих іноземних інвестицій, на третьому – лібералізувати короткострокові потоки капіталу, і лише в останню чергу – зняти обмеження на закордонне інвестування резидентами.
Автори дослідження попереджають, що реалізація всіх етапів лібералізації вимагає проведення цілої низки реформ для створення сприятливого інституційного середовища (посилення ролі фінансових ринків, поліпшення пруденційного регулювання та нагляду для введення відповідного рівня управління ризиками серед учасників ринку), в іншому випадку вітчизняна економіка не зможе абсорбувати додаткову ліквідність, що призведе до утворення “бульбашок” на ринку нерухомості, землі, споживчих кредитів і спровокує кризові явища.
Експерти нагадують, що, відповідно до рекомендацій Міжнародного валютного фонду, передумовами для зняття обмежень на рух капіталу є стійке економічне зростання, низька інфляція і висока гнучкість обмінного курсу, високий рівень міжнародних резервів, висока частка прямих іноземних інвестицій та акціонерного капіталу у складі припливу капіталу, достатній рівень розвитку фінансового сектора, високі стандарти пруденційного нагляду та регулювання, позитивне сприйняття інвесторами якості державного управління та інститутів в країні, відкритість економіки у зовнішньоторговельних відносинах.
Як повідомлялося, Національний банк України очікує повного скасування адміністративних обмежень на валютному ринку до середини 2016 р. і планує до цього часу перейти до валютного регулювання на ринкових принципах.
НБУ в березні цього року ввів ряд жорстких обмежень на валютному ринку для зупинки стрімкої девальвації гривні, яка в лютому знецінилася до долара США за офіційним курсом до нового історичного мінімуму на рівні 30,01 гривні/долар.
Після введення обмежень і отримання першого траншу від МВФ в рамках нової програми, гривня менш ніж за два тижні зміцнилася і коливається в межах 21-23 гривні/долар до теперішнього часу.
Згідно з меморандумом з МВФ, повна відміна обмежень на валютному ринку можлива після успішного завершення часткової реструктуризації держборгу, докапіталізації банків й повного переходу НАК “Нафтогаз України” до придбання валюти на міжбанківському ринку напряму, а не із золотовалютних резервів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас