Нацбанк не буде утримувати гривню - Гонтарєва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк не буде утримувати гривню - Гонтарєва

Валюта
8383
Національний банк України не має наміру штучно утримувати коридор для нацвалюти та у випадку коливань буде купувати і продавати валюту за курсом, який встановить ринок, розповіла в інтерв’ю НВ голова НБУ Валерія Гонтарєва.
“У нас немає завдання утримувати курс. Наше завдання – це цінова стабільність. Більше того, ми навіть не ставимо ніяких коридорів, – сказала вона. – На сьогоднішній день Національний банк готовий купувати валюту за 21 грн, і ви бачите, що сьогодні банки продають нам валюту за курсом 21”.
Пропозиція валюти в країні, за даними Нацбанку, сьогодні перевищує попит. З початку року банки купили у фізичних осіб понад $ 1 млрд, що, за словами Гонтаревої, говорить про те, що фізособи не купують валюту, а навпаки здають її дуже інтенсивно.
Сам Національний банк з початку року купив на міжбанківському ринку понад $ 1,4 млрд. Тільки за останній місяць НБУ купив з ринку більше $ 220 млн. Гонтарєва вважає це показниками фінансової стабільності в країні.
Цікаво, що ще в березні-квітні при курсі 21-22 грн/$ ситуація в країні почала вирівнюватися, розповідає головний банкір. Торговий баланс – співвідношення експорту та імпорту – став збалансованим, а за рахунок коштів МВФ, Світового банку, випуску цінних паперів під гарантії американського уряду НБУ поповнив резерви.
Тому по рахунку капітальних операцій на сьогодні НБУ відзначає “великий плюс”, а платіжний баланс країни виглядає “дуже добре”. “Сьогодні можна говорити, що ми виходимо з піке. У третьому кварталі вже було зростання ВВП”, – сказала Гонтарєва.
Як повідомлялося, Міжнародний валютний фонд знову погіршив прогноз падіння економіки України в 2015 році – до 11% з 9%, прогнозованих у червні.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас