Українцям можуть ще більше підвищити тарифи на електроенергію, - екс-член НКРЕКП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям можуть ще більше підвищити тарифи на електроенергію, - екс-член НКРЕКП

Особисті фінанси
7650
Нова методологія стимулюючого регулювання для обленерго з регуляторною нормою прибутковості 5% не залучить інвестиції в галузь.
Крім того, тепер вся модернізація відбуватиметься за рахунок споживача. Тому для фінансування будь-яких інших потреб енергетики будуть вимагати підвищення тарифів для населення або промисловості.
Про це повідомив екс-член НКРЕКП Андрій Герус на своїй сторінці в Facebook.
“Тарифи на передачу та постачання теплової енергії для 6 обленерго з 1 січня зростуть майже на 100%. Таке підвищення не стимулюватиме інвестування – ніхто не буде вкладати гроші, якщо тариф обленерго піднято майже вдвічі. В такому випадку всю модернізацію мереж профінансує споживач”, – написав Герус.
“Схоже, що Комісія не до кінця зрозуміла, що стимулюючий тариф – це насамперед тариф, який стимулює акціонерів інвестувати власні кошти в компанії і отримувати норму рентабельності на такі нові інвестиції 14,79%. Але, звісно, ніхто не буде інвестувати свої кошти, якщо тариф обленерго піднято майже вдвічі”, – заявив екс-член НКРЕКП.
За його словами, 8 жовтня були розписані на 3 роки вперед кошти від уже затвердженого зростання тарифів для населення.
“На будь-які інші потреби енергетики будуть вимагати додаткового підвищення тарифів для населення або промисловості”, – йдеться в повідомленні.
Нагадаємо, 8 жовтня Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, затвердила нову методологію стимулюючого регулювання (RAB – регулювання) для обленерго з регуляторною нормою прибутковості 5%. Передбачається, що впровадження механізму дозволить забезпечити модернізацію розподільчих мереж і залучити в галузь інвестиції.
НКРЕКП розраховує, що з 2016 року на стимулююче регулювання перейдуть шість компаній, з 2017-го – 22 компанії, з 2018-го – шість компаній, з 2019-го – ще шість.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас