Версія від Гонтаревої: Як НБУ намагався врятувати "Дельта Банк" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Версія від Гонтаревої: Як НБУ намагався врятувати "Дельта Банк"

Кредит&Депозит
4779
Національний банк України (НБУ) пропонує націоналізувати найбільший з проблемних банків – Дельта Банк, як системну фінустанову. Однак цю ідею не підтримало Міністерство фінансів, що виступає власником державних банків.
Про це розповіла голова НБУ Валерія Гонтарєва.
Націоналізувати Дельта Банк НБУ, за її словами, пропонував тому, що в ньому знаходилося 16 млрд грн гарантованих депозитів фізичних осіб – із загальної суми депозитів фізичних осіб у розмірі 23 млрд грн. До того ж на нього припадало 6 млрд грн міжбанківських кредитів, 10 млрд грн рефінансування Нацбанку і депозити великих державних компаній на суму 3,5 млрд грн.
“Тобто цей банк з усіх боків потрапляв під критерії системності. У всякому разі, з нашого боку ми бачили це”, – сказала вона.
Гонтарєва підтвердила, що загальна сума заборгованості цього банку перед НБУ становить 10 млрд грн. У структурі цієї суми за час самої каденції – з червня 2014 року – Дельта Банку був виданий один кредит рефінансування під папери з державною гарантією.
“Цей кредит був виданий у вересні минулого року на суму 960 млн грн. Для виплат фізичним особам, вкладникам банку в сумі до 200 тис. грн. Всі інші попередні рефінансування, видані Дельта Банку, були до мого приходу”, – сказала вона.
На питання про те, навіщо було видавати навіть ці 960 млн грн банку, якщо всі розуміли, що він не жилець, і чому власник банку досі не поніс ніякого покарання, глава Нацбанку відповіла, що цю суму він отримав на виплату фізичним особам, яким їх і виплачував під наглядом куратора НБУ.
“Це все задокументовано. Питання історії Дельта Банку дуже довге, щоб зрозуміти, що і куди він виводив за час свого існування, – сказала вона. – Я очікую, що покарані будуть всі власники 58 банків, відправлених до Фонду гарантування. У мене є питання до всіх “.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас