Податкова реформа від Ради: Шість головних змін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податкова реформа від Ради: Шість головних змін

Казна та Політика
4814
Податкова реформа хоч зі скрипом, але просувається: парламентський комітет з питань податкової політики підготував свою версію змін до Податкового кодексу.
Згідно з документом, який опинився в розпорядженні “Сегодня”, нововведення повинні торкнутися спрощеної системи оподаткування, ПДФО, ПДВ, ЄСВ, транспортний податок. Зокрема, пропонується знизити ставку ПДВ з 20% до 15%, а збір стягувати з нових авто, вартість яких перевищує 1 млн грн (див. Інфографіку).
Нагадаємо, цей документ парламентарії розробили в тандемі з економістами та підприємцями за дорученням Петра Порошенка, який після вересневого засідання Нацради реформ сказав об’єднати в один законопроект три версії податкової моделі – від Мінфіну, ВР та експертів. Очікується, що на цьому тижні документ зареєструють у Раді. Журналісти, поспілкувавшись з експертами, з’ясували, чи можуть ці ініціативи стати основою податкової реформи.
Очевидним плюсом проекту експерти називають зниження ставок – з ПДВ (з 20 до 15%), ПДФО (базової с 15/20% до 10%), ЄСВ (з 49,7% до 20%).
“Зниження податкового тиску на зарплатний фонд дає можливість зростання зарплат населення на 5%. Що стосується ліберального підходу до ЄСВ, то цей інструмент дозволить вивести зарплати з тіні. Крім того, позитивною можна назвати ініціативу, згідно з якою підприємці в обов’язковому порядку повинні будуть виплачувати страхові внески. Це дозволить отримувати відшкодування, наприклад, у випадку лікарняних “, – пояснює глава секретаріату Ради підприємців при КМУ Андрій Забловський.
А президент Украналітцентра Олександр Охріменко ставить “п’ятірку” ідеї нардепів зараховувати ЄСВ з доходу, що перевищує 17 мінзарплат, на особистий рахунок фізособи в Ощадбанк. “Ці гроші підприємці зможуть отримувати по виході на пенсію. Але за фактом це черговий крок до реалізації подальшої пенсійної реформи, адже накопичення можуть в майбутньому направлятися як інвестиції в привабливі бізнес-проекти і приносити вкладникам додаткові доходи”, – вважає Охріменко. До речі, експерт не виключає, що зниження ПДФО до 10% вплине і на депозитний податок: “Тобто замість нинішніх 21,5% люди будуть платити з відсотків за вкладами 11,5%”.
СУМНІВИ. Експерти не впевнені, що податкові ініціативи ВР будуть прийняті. “Ідеї парламенту хороші. Але це означає, що податкову модель потрібно міняти. Не факт, що на це готовий Мінфін, який відповідає за податкові збори. Країна в кризі. А багато починань, що стосуються зниження ставок, можуть збільшити бюджетні діри. Хоча, з іншого боку, виведення зарплат з тіні і їх зростання збільшить купівельну спроможність, активізує роботу економіки “, – прогнозує Забловський. А Охріменко вважає, що податкова реформа буде ефективною, якщо уніфікувати адміністрування податків: “Наприклад, мені незрозумілий критерій для розрахунку транспортного збору – якомога враховувати пробіг авто, якщо ця величина непостійна? Такі недоліки треба ліквідувати, тоді податкова модель буде нормально працювати”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас