На руках українців знаходиться більше 10 тонн золота — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На руках українців знаходиться більше 10 тонн золота

Банківські метали
2369
На руках і на рахунках українців, а також у сховищах наших підприємств на поточний момент сукупно знаходиться близько 10-12 тонн банківського золота (999,9 проби).
Про це свідчать результати дослідження аналітичної компанії Pro-Consulting.
При цьому потенційний обсяг вітчизняного ринку золота, за оцінками експертів, вже до кінця 2017 може вирости до 25-27 тонн.
«В силу недовіри до національної валюти, люди шукають альтернативні шляхи для інвестування», – пояснив генеральний директор АК Pro-Consulting Олександр Соколов.
Правда, банкіри поки не спостерігають ажіотажу навколо жовтого металу. «Прибутковість по депозитах в дорогоцінних металах, як правило, невисока і довгострокова. При цьому вигідно купувати саме великі злитки – від 50 г, в них ціна 1-го грама дешевше. Крім того, якщо клієнт приносить в банк золото фізично для розміщення, він платить за його експертизу. Це також знижує загальну прибутковість вкладення », – розповіла начальник відділу депозитів і заощаджень UniCredit Bank Ірина Стрепетова.
Дані: Інвесткомпанія Pro-Consulting
Водночас, все більше людей переходять до фізичної покупки металу, ігноруючи можливість відкрити в банку золотий рахунок. Експерти пов’язують це з зростаючою, останні кілька років, недовірою населення до банківської системи.
Також варто враховувати, що на придбання золота в банку і на його зняття з рахунку діють такі ж обмеження Нацбанку, як і на операції з готівковою валютою. «Тобто людині доведеться забирати золото маленькими злитками. При цьому при подальших операціях, наприклад, з 10 злитками по 5 гр. клієнт несе більше витрат, ніж, якби він приніс один злиток на 50 гр. », – зазначила Стрепетова.
При цьому, ціна золота в Україні безпосередньо залежить від курсу долара до гривні: з його зростанням піднімається вартість металу. «В Україні було зростання цін до кінця лютого 2015. Зараз же ринок знаходиться в бічному тренді. Ціна продажу на початку жовтня 2015 становила рівні 903 грн./г, а покупки – 798 грн./г », – розповів Олександр Соколов.
При цьому найсильніше цього року подорожчали маленькі злитки, так як через нацбанківські обмеження тільки їх і можна було придбати в банківських відділеннях.
У світі ж навпаки, метал зараз дешевшає. Максимальний пік подорожчання припав на серпень 2011 р. ($ 1 829 за тройську унцію, тобто за 31,1 грама), а на початку жовтня ціна золота на світових ринках становила вже $ тисячу сто тридцять одна/тр. унц.
Дані: Інвесткомпанія Pro-Consulting
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас