Гривня опинилася в трійці лідерів по падінню долара серед валют СНД — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня опинилася в трійці лідерів по падінню долара серед валют СНД

Валюта
3025
Найбільше падіння з початку 2015 року відносно долара США продемонстрували білоруський рубль (-49,4%), казахстанський тенге (-48,3%) і українська гривня (-35,1%).
Білоруський рубль опинився під тиском відтоку капіталу і падіння російського рубля.
Падіння казахстанського тенге було реалізовано тільки в третьому кварталі, внаслідок ослаблення китайського юаня і російського рубля. За підсумками семи місяців 2015 року частка Росії в структурі експорту Казахстану займає 9,8%, Китаю – 11,3%. У структурі товарообороту ці ж дві країни для Казахстану займають вагомі 32,8%.
Девальвація гривні була сформована в першому кварталі, і в другому-третьому кварталах проходила процес стабілізації з боку НБУ. Ослаблення національної валюти було викликане спадом економіки, військовими діями на сході країни, масштабним відтоком капіталу і банківських депозитів, гіперінфляцією, а також обвалом експорту в країни СНД. Досягнення у третьому кварталі домовленостей з кредиторами щодо реструктуризації зовнішнього боргу, співпраця з міжнародними кредитними організаціями, а також вирівнювання зовнішньоторговельного балансу сформували фундамент для стабілізації гривні.
Значне зниження також продемонстрували азербайджанський манат (-33,6%) і молдавський лей (-28,8%). Водночас, найбільш стабільною валютою виявився вірменський драм (+0,3%).
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас