Молочні ріки: що дасть українському молпрому дозвіл на постачання в Китай — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Молочні ріки: що дасть українському молпрому дозвіл на постачання в Китай

Аграрний ринок
655
Переробники молока готуються заново відкрити для себе Китай − цього тижня Держветфітослужба повідомила про отримання Україною дозволу на постачання молочної продукції в КНР. Раніше українські ветеринари вже мали позитивний досвід переговорів із китайськими регуляторами щодо постачання «молочки» − в 2012 році ветслужби обох країн підписали відповідний ветеринарний сертифікат, згідно з яким здійснювався український експорт до КНР. Проте вже в травні 2014-го Китай ввів обов’язкову сертифікацію імпортерів молокопродуктів, яка відсікла більшість постачальників.
Серед цієї номенклатури, на думку опитаних експертів, найбільший потенціал поставок у Китай мають порошкове молоко і суха сироватка. «Дехто вважає, що ми зможемо постачати в КНР український сир, проте він, по-перше, буде неконкурентоздатим за ціною, по-друге, не відповідає смакам китайців», − уточнює директор консалтингового агентства «Інфагро» Василь Вінтоняк.
Готовність почати експорт сухої сироватки в КНР вже до кінця року висловлює компанія «Терра Фуд» Станіслава Войтовича. «Поки що це єдина товарна категорія, яку нам дозволено постачати в Китай, проте ми будемо працювати над тим, щоб до переліку [дозволеного експорту] було включено й інші найменування», − стверджує генеральний директор Георгій Гівішвілі.
При цьому, за словами в.о. директора департаменту міжнародних продажів компанії «Терра Фуд» Андрія Соловйова, навіть ця обмежена кількість товару зайде на китайський ринок не завтра. «Дозвіл на постачання молочної продукції з боку ветеринарних органів Китаю ще не означає, що ми можемо негайно приступити до експорту нашої продукції в цю країну. Попередньо необхідно зробити реєстрацію експортованої в Китай продукції разом із місцевим імпортером. Це може зайняти від кількох тижнів до кількох місяців», − пояснює Соловйов.
Обсяги китайського імпорту молока і молочних продуктів у багато разів перевищують українські поставки в Росію до їх заборони в 2014 році. Згідно з інформацією ТОВ «Укр-Китай Коммунікейшн», торік КНР ввезла 9 млн тонн усіх видів «молочки» (з них сухого молока та сироватки – 893 тис. і 434 тис. тонн відповідно). При цьому, за даними «Укрстату», в піковий 2013-й рік український експорт молокопродуктів (коди УКТЗЕД 0401-0406) в РФ склав 71,4 млн тонн на суму $374 млн.
У зв’язку з цим міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко назвав відкриття китайського ринку молочних продуктів історичною подією і висловив сподівання, що це не тільки компенсує втрату російського напрямку поставок, але й дозволить збільшити їх обсяги порівняно з минулими роками.
Гівішвілі допускає такий розвиток подій, проте статися це може, за його оцінками, не раніше ніж через 3-5 років. «У грошовому вираженні, в теорії і далекому майбутньому, постачання в Китай може перевищити [колишній експорт у Росію], − погоджується він. − Однак усе залежатиме від дій китайських регуляторних органів та економічної взаємодії між країнами, в тому числі на політичному рівні».
На думку Соловйова, українські компанії цілком могли б зайняти до 10% китайського ринку молочної сироватки, обсяги якого зараз оцінюються на рівні 450 тис. тонн на рік.
Правила гри істотно вирівнювала б наявність в українських компаній дозволу на постачання молочної продукції в ЄС. Внаслідок бюрократичної тяганини його немає поки що в жодної з вітчизняних компаній, навіть незважаючи на успішне проходження інспекції Єврокомісії восени минулого року. «Маючи вибір − працювати з українськими чи європейськими постачальниками при однакових якісних показниках − китайці, безумовно, надаватимуть перевагу останнім», − упевнений Чагаровський.
За прогнозами експертів, імпорт молочної продукції в Китай до 2016 року зросте втричі й досягне обсягу в $7,5 млрд. Поки що 41% імпорту всієї «молочки» в Китай забезпечує Нова Зеландія, 34% − Німеччина, 14% − Франція, 9% − Австралія і 2% − інші країни.
Не на користь українських експортерів також працює надлишок сирого молока в Європі, частково викликаний російським продовольчим ембарго. З початку 2014 року профіцит сировини обвалив закупівельні ціни в Євросоюзі більш ніж на 25%, дозволивши місцевим підприємствам істотно підвищити ефективність.
Разом з тим, Україна має всі шанси стати серйозним гравцем на китайському ринку, якщо цьому сприятиме глобальна кон’юнктура, впевнений Андрій Соловйов. «Поставки в Китай будуть багато в чому залежати від цінової кон’юнктури на світовому ринку. На даний момент, наприклад, постачати сироватку в країни СНД вигідніше, ніж у Китай. Хоча ще місяць тому закупівельні ціни на сироватку для китайського ринку були вищими. Так чи інакше ринок Китаю дуже привабливий для експорту, він лояльний до європейської продукції і постійно зростає», − резюмує він.
Богдан Хлімоненко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас