Одесит створив потужні сонячні колектори для опалення та нагріву води, які вдвічі дешевші аналогів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Одесит створив потужні сонячні колектори для опалення та нагріву води, які вдвічі дешевші аналогів

Технології&Авто
2469
У зв’язку з подорожчанням газу та електроенергії доводитися замислюватися про економію. Дуже до речі на українській краудфандінговій платформі Na-Starte запустилася кампанія в галузі альтернативної енергетики. Одесит Вадим Павловський збирає 27 000 грн на свій винахід – потужний сонячний колектор, потужності якого вистачить для нагріву води та опалення в приміщеннях площею до 100 м кв. За його словами, такий колектор в два рази дешевше аналогів і може покривати витрати на тепло як влітку, так і взимку.
Використовувати дану систему, за словами її творця, можна для обігріву та гарячого водопостачання приватного будинку, готелі, кафе, ресторанів, нагріву води в басейні, обігріву теплиць і в будь-якому місці, де необхідний нагрів води до 100 градусів і вище.
За словами Павловського, геліосистеми, доступні на ринку за ціною від $ 6000, можуть нагрівати до 200 л води на день і здатні підтримувати температуру в будинку площею не більше 30 м кв. Для приміщень площею від 100 м кв необхідно 40-50 кВт на день, а таку потужність здатні виробляти колектори вартістю від $ 10 000. Українська ж система в два рази дешевше і при цьому могутніше. «Система, що складається з 24 сонячних концентраторів (6 блоків по 4 трубки), може генерувати влітку до 95 кВт в день, взимку – до 50 кВт в день. Орієнтовна вартість складе $ 5000 “, – йдеться в описі проекту.
Серед інших переваг витривалість і відносна автономність системи: «Завдяки стеженню за сонцем, час роботи протягом дня становить до 8:00. Звичайні колектори, орієнтовані на південь, ефективно працюють 4-5 годин на день, більше того, за наявності сонця вранці і ввечері і відсутності днем нагрів води практично не відбувається », – пише винахідник.
Він також зазначив, що влітку його систему можна відключити щоб уникнути перегріву теплоносія, а з звичайних колекторів необхідно вручну зливати теплоносій або закривати від сонця. Крім того, вага конструкції в два рази менше, ніж у аналогів, таким чином зменшується навантаження на дах.
На даний момент у Вадима є лише прототип, який він зібрав в домашніх умовах з підручних засобів. За його словами, на реальному виробництві продуктивність колектора може збільшитися ще на 10-20% завдяки заводській точності складання. Заявлена сума потрібна на створення промислового зразка та запуску веб-сайту. «Маючи в наявності робочий зразок і сайт, почнемо маркетингові дослідження. За їх результатами буде прийнято рішення про створення юридичної особи з товарною маркою », – зазначив Вадим.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас