Російські безпілотники отримають «всевидюче око» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські безпілотники отримають «всевидюче око»

Технології&Авто
944
«Об’єднана приладобудівна корпорація» (входить до «Ростех») розробляє нову систему, яка дозволить російським безпілотним літальним апаратам (БПЛА) багаторазово підвищити ефективність повітряної розвідки і моніторингу земної поверхні.
Так зване «всевидюче око» являє собою комплекс, що дає можливість отримувати інформацію, яку не в змозі вловити людське око.
«В основі технології – унікальні характеристики спектрального випромінювання, які має кожен об’єкт або матеріал. За цими характеристиками наша апаратура може однозначно ідентифікувати, що знаходиться в полі її зору, незалежно від спроб противника щось приховати або ввести нас в оману. Це дуже точний засіб моніторингу, який бачить не просто картинку з пікселів, а пікселі з унікальним спектром. Така техніка в змозі відрізнити штучний об’єкт від природного, маскувальну мережу від справжньої трави, помилковий об’єкт від реального і т. і », – пояснюють дослідники.
У процесі роботи комплекс задіє бортову і наземну апаратуру, яка в автоматичному режимі забезпечує виявлення озброєнь і військової техніки, у тому числі замаскованої і малопомітної. Система самостійно, без участі оператора, здійснює ідентифікацію виявлених цілей – по базі даних, куди вносяться гіперспектральні характеристики різних об’єктів і матеріалів. За допомогою оптико-електронних систем техніка також формує повну цифрову інформацію про місцевість і може фіксувати екологічну ситуацію.
Технологія може знайти застосування не тільки у військовій, але і в цивільній сфері. Приміром, система дозволить проводити оцінку стану лісів і їх породного складу, фіксувати наслідки природних пожеж, збирати інформацію про стан грунтів і виконувати інші завдання.
Роботи в галузі гіперспектра розвиваються паралельно з іншими технологіями моніторингу, що дозволяють бачити більше, ніж звичайні оптичні засоби. Зокрема, створено комплекс обробки фоноцільової інформації, який дозволяє в автоматизованому режимі аналізувати великі обсяги даних, одержуваних за допомогою оптико-електронних, цифрових телевізійних і радіолокаційних засобів спостереження, що встановлюються на БПЛА, включаючи гіперспектр.
За матеріалами:
3dnews.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас