Зарплати українців зростають, але тільки номінально (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зарплати українців зростають, але тільки номінально (інфографіка)

Особисті фінанси
2378
Номінальні зарплати в Україні зростають, незважаючи на падіння промвиробництва і ВВП, стверджує Держслужба статистики. Так, за 8 місяців з початку року заробітки збільшилися на 495 грн, а порівняно з січнем-серпнем 2014 р. — на 576 грн.
“Плюс” відчули на собі жителі всіх областей країни, крім Луганщини, — тут стали платити на 70 грн менше, ніж торік. У більшості областей приріст склав 350-450 грн, лише в Києві і в Донецькій області він більше 1000 грн (див. інфографіку). Прогнози експертів оптимістичні: на їхню думку, вже найближчим часом на українців чекає нове підвищення ставок.
ЕКСПЕРТИ. Деякі аналітики пояснюють зростання зарплат в умовах падіння економіки насамперед методикою підрахунку. “Держстат ділить весь фонд заробітної плати в регіоні на всю кількість штатних працівників, які відпрацювали повний місяць, і отримує зарплату “середню по лікарні”, — говорить президент Украналітцентру Олександр Охріменко. — Але у багатьох бізнес-структурах пройшли скорочення, багато працівників працюють неповний тиждень, а значить, в статистику не потрапляють. Тобто працівників стає менше, і арифметично виходить зростання зарплат. Хоча подекуди заробітки насправлі зростають — наприклад, в торгівлі чи сфері послуг, де працівники отримують ставку і відсоток з продажів або замовлень. А позаяк ціни за рік зросли майже наполовину, то збільшився і виторг, і зарплати”.
Аналітик “Forex club в Україні” Андрій Шевчишин стверджує, що є “арифметична складова” при розрахунку середніх зарплат, але в основному роботодавці дійсно трохи підвищують ставки, що і відображає статистика. “Не можна стверджувати, що у воюючому Донбасі зарплати за рік зросли більш ніж на 1000 грн — адже в статистику увійшла виплата боргів на шахтах, де в 2014 р. накопичилася заборгованість, а тепер виправляють ситуацію, — говорить Шевчишин. — Але зростання є, бо і там, і в гірничо-металургійному комплексі, незважаючи на кризу в країні, працівникам підвищили зарплати”.
ЗА ПРОФЕСІЯМИ. Найвищі заробітки – як і раніше, у авіаторів: в середньому за підсумками восьми місяців їм платять 17 652 грн/міс. (Рік тому платили 11 486 грн, тобто зростання — на 54% при інфляції 40%. А значить, в авіації зарплати реально зросли.) У трійці найбільш високооплачуваних також фінансисти — 8388 грн (було 6912 грн, зростання на 21%) і айтішники — 6899 грн (було 4974 грн, зростання на 39%). Найнижчі зарплати у листонош і кур’єрів — 2107 грн, медиків — 2599 грн і вчителів — 2904 грн.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас