NASA виявила рідку воду на Марсі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

NASA виявила рідку воду на Марсі

Світ
2009
NASA оприлюднила інформацію про те, що вченим вдалося довести існування на Марсі рідкої води («liquid water»). Раніше були опубліковані фотографії дивних смуг на поверхні планети, які були імовірно сформовані поточною рідиною. Агентство підтвердило здогадки.
Вперше смуги, шириною в 5 метрів і довжиною – в 100, були виявлені в 2010 році. Вчені за рахунок аналізу спектра, визначили, що поверхня смуг складається з мінеральних солей, які легко поглинають вологу. Саме тому головним припущенням було те, що причиною їх появи стала рідка вода. Однак, цьому не було доказів. До сьогоднішнього дня.
Люджендра Ойха, на той момент студент Університету Арізони, разом зі своїм професором Альфредом МакІвеном почали дослідження загадкових смуг ще в 2010 році. Вивчаючи випромінювання, їм вдалося довести, що смуги формуються саме при температурі, ідеальній для існування рідкої води. Раніше на Марсі знаходили лід і рельєфи, подібні тим, які створює поточна рідина. Однак, натяків на живу рідку воду не було.
У дослідженні вченим допоміг інструмент CRISM, спектрометр видимого та ближнього інфрачервоного випромінювання, встановлений на борту космічного апарату Mars Reconnaissance Orbiter для пошуку мінералогічних ознак минулої чи справжньої діяльності води на поверхні Марса. Вивчаючи фотографії поверхні, дослідникам вдалося довести наявність солей, так званих перхлоратів, які приголомшливо поглинають воду.
Вчені все ще не мають фотографії води. На поверхні Марса будь-яка рідина дуже швидко випаровується. Тим більше апарат робить знімки біля 3:00 ранку за марсіанським часу, коли над планетою панує знижена вологість. Однак, на знімках вдалося розглянути та проаналізувати свіжогідратовані солі, які при контакті з молекулярної водою залишають чорні смуги. Саме по них вченим і вдалося визначити наявність води. Вона закрита в цих солях, і не могла б там опинитися без недавнього впливу.
Вода є необхідною умовою для наявності життя на планеті. Однак, робити які-небудь висновки про можливе існування живого на Марсі поки рано. За словами вчених, активність води може бути занадто низькою, для того, щоб підтримувати певний рівень життя на планеті.
Ойха вірить, що в недалекому майбутньому на Марс вдасться відправити людину, але, у зв’язку з відкриттям, в місії на Червону Планету є нова небезпека. Людина на Марсі може спровокувати новий генезис.
Нагадаємо, раніше ми описували плани Елона Маска по колонізації Червоної Планети. Маск поки не прокоментував відкриття.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас