У НКРЕКУ придумали, як зекономити на встановлення газових лічильників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НКРЕКУ придумали, як зекономити на встановлення газових лічильників

Енергетика
6085
У Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) пропонують замість монтажу приладу обліку газу в кожній квартирі ставити будинкові лічильники газу. До кінця року заплановано обладнати загальнобудинковими газовими лічильниками 4400 багатоповерхівок.
Про це передає Обозреватель з посиланням на 104.ua.
З жовтня можна буде встановлювати один, загальний вузол обліку витрати газу на весь багатоквартирний будинок.
“Ми хочемо налагодити приладовий облік витрат газу у абонентів в умовах обмеженого бюджету”, – пояснив ініціативу глава НКРЕКУ Дмитро Вовк. За його словами, з жовтня і до кінця року планується встановити лічильники газу в 4 400 багатоквартирних будинках.
Що стосується фінансів, то в IV кварталі 2015 на будинкові лічильники виділять 220 млн грн.
При цьому в держрегулятора обіцяють, що підвищення тарифів на газ не буде – гроші на лічильники НКРЕКУ перерозподілить за рахунок зменшення тарифу на постачання газу.
За словами глави НКРЕКУ, ці кошти отримають ті газорозподільні компанії, у яких витрати на установку приладів обліку в перерахунку на 1 абонента виявляться найменшими. Для цього комісія збирається проаналізувати зібрані в облгазів дані: адреси багатоповерхівок, кількість абонентів у них, використовувані газові прилади.
За попередніми розрахунками, середні витрати на 1 абонента при установці будинкового лічильника в 5 разів менше, ніж при монтажі квартирних лічильників.
У газорозподільних компаніях, яким доведеться займатися установкою і контролем приладів обліку витрати газу, запропоноване нововведення оцінюють позитивно.
“Технологія обліку витрати газу будинковими лічильниками раціональніша- вона дозволяє забезпечити достатньо якісний контроль при мінімальних витратах”, – сказав Дмитро Новицький, заступник голови правління ПАТ “Київоблгаз”.
Поки ж, відповідно до закону “Про забезпечення комерційного обліку газу”, до початку 2016 року індивідуальні газові лічильники мають з’явитися в усіх квартирах, де використовують газову плиту і водонагрівач. У тих же квартирах, де використовують тільки газові плити, обов’язкове використання лічильників настає з 2018 року.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас