Українці почали утеплювати будинки за рахунок держави. Як це зробити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці почали утеплювати будинки за рахунок держави. Як це зробити

Енергетика
1539
На тлі зростання тарифів на газ і електрику Україна робить перші кроки на шляху до підвищення енергоефективності квартир і будинків. Як взяти кредит на покупку котла або утеплення багатоповерхівки
Від початку старту державної програми підтримки населення до впровадження енергоефективних заходів у жовтні минулого року і до 1 вересня 2015 року, населення України взяло більше 23,1 тис. кредитів загальною сумою 389,5 млн грн. При збереженні темпів попиту, до опалювального сезону, за прогнозом Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження, підтримкою держави скористається до 30 тис. сімей.
Мова йде про механізм компенсації частини кредиту на заміну газових котлів та придбання енергозберігаючого обладнання/матеріалів. Наприкінці минулого року Уряд прийняв постанову щодо стимулювання населення до впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування частини суми кредиту, залученого для їх втілення.
Україна входить у десятку найбільш енергоємних економік світу. Середні показники споживання енергії тут у 3 рази вищі, ніж у країнах Європейського Союзу. Ця проблема призводить не лише до підвищення вартості соціальних послуг, але й до забруднення довкілля. У 2010 році Україна підписала Договір про енергетичне співтовариство і взяла на себе зобов’язання виконувати його вимоги. Проте роботи велися лише у секторі інфраструктури та корпоративному сегменті. Енергетичні конфлікти з Росією змусили Україну переглянути споживання енергії і на рівні комунальних господарств. Сьогодні, при загальній кількості 250 тис. багатоповерхових житлових будинків (а це 47% житлового фонду України), 80% потребує модернізації у тому чи іншому вигляді. Тобто їх технічний стан веде до неефективного споживання великої кількості ресурсів.
Спершу державна програма передбачала лише компенсацію кредиту на встановлення котлів опалення з використанням будь-яких видів палива та енергії за винятком природного газу. На практиці ж ця програма не працювала. Через бюрократичні процедури – механізм відшкодування не був прописаний на 2015 рік і не були укладені договори з банками – реальні кошти від держави до населення на компенсації так і не дійшли. Прогрес у справі відбувся лише навесні 2015-го. На цей рік Уряд виділив на енергоефективні заходи більше 343,5 млн грн, залучених у іноземних інвесторів (ЄБРР, IFC та ін.), а Верховна рада прийняла закон, який вносить позитивні правки в управління ОСББ (об’єднань співвласників багатоквартирних будинків).
Тоді ж, у травні, перелік заходів, які можуть проводити громадяни в рамках програми компенсації, та обладнання суттєво розширили. Так, взяти пільговий кредит населення може на радіатори опалення, регулятори температури повітря, на вікна та балконні двері з енергозберігаючим склом, на лічильники гарячої та холодної води і електричної енергії (плюс на відповідне додаткове обладнання і матеріали для встановлення, але не на оплату робіт). Також українці можуть розраховувати на компенсацію за кредитом на обладнання і матеріали для проведення робіт з теплоізоляції зовнішніх стін, підвальних приміщень, горищ, покрівель, вікон та дверей загального користування та фундаментів. А власники приватних будинків ще й на теплонасосну систему або систему сонячного теплопостачання для опалення та гарячого водопостачання, і на рекуператори тепла вентиляційного повітря.
Варто зауважити, що власники житла у багатоквартирних будинках можуть розраховувати на пільгові кредити лише за умови створення ОСББ. Нагадаємо, з 1 липня 2015 року набрав чинності закон, який скасовує монополію ЖЕКів і дає змогу мешканцям багатоквартирних будинків самостійно обирати постачальників послуг з обслуговування будівлі та прибудинкових територій.
Сьогодні громадяни можуть розраховувати на одноразове відшкодування частини суми кредиту у розмірах 40% (для ОСББ) або 30% (для приватного сектору) на утеплення будинку, і 20% суми від вартості котла. У серпні 2015-го Кабмін також презентував доповнення до постанови у вигляді 70% відшкодування суми кредиту у разі, коли позичальником є особа, якій призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг.
Відшкодування здійснюється в рамках одного кредиту, і претендувати на пільговий кредит можна лише раз на бюджетний рік. При цьому сума відшкодування по одному кредиту не може перевищувати, з розрахунку на одну квартиру, 14 тис. грн на утеплення і 12 тис. грн на заміну котла.
Українці також можуть розраховувати на додаткові компенсації позичок із місцевих бюджетів. Таким шляхом уже пішли у Черкаській обладміністрації, виділивши додаткові 62,3 млн грн, у Запоріжжі громадяни зможуть отримати відшкодування за відсотковими ставками. До програми також приєдналися Львівська, Дніпропетровська і Одеська обласні ради, Луцька міська рада та інші.
“Регіональні програми можуть бути різними за змістом: часткова компенсація тіла кредиту чи повна компенсація відсотків по кредиту. У Києві програма працює таким чином, що передбачає спільне фінансування ОСББ і київської влади проекту по підвищенню енергоефективності будинків. Проекти обираються на конкурсній основі”, – розповідає юрист, радник з питань політики Міжнародної фінансової корпорації (МФК/IFC) Зоя Гопцій. Найкраще на сьогодні фінансується програма у Луцьку – окрім державної компенсації тіла кредиту у розмірі 20-40%, громадяни отримують ще й погашення відсотків по кредиту від влади міста.
Щоб взяти участь у державній програмі з енергоефективності, громадяни мають особисто або за дорученням компанії по управлінню ОСББ звернутися до відділення одного із трьох банків, уповноважених на кредитування за цією програмою – Ощадбанк, Укргазбанк чи Укрексімбанк. З початку її реалізації і до 31 серпня 2015 банки-учасники надали 23,1 тис. кредитів на загальну суму 389,5 млн грн. За оцінками експертів, це становить приблизно 10% від поданих до банків заявок, решта ще на розгляді кредиторів.
Для отримання позичальниками відшкодування частини суми кредиту банки подають Держенергоефективності щомісяця до 20 числа два примірники зведеного реєстру позичальників, які мають право на отримання відшкодування. Держава зобов’язується перерахувати бюджетні кошти на рахунки банків протягом наступного місяця. А ті, у свою чергу, протягом трьох робочих днів направляють суму відшкодування на погашення тіла кредиту.
Розмір кредиту, на який можуть претендувати громадяни в рамках програми, складає від 1 до 50 тис. грн, мінімальний початковий внесок – 10% від суми. Відсоткова ставка за кредитом банку складає 25% річних. При цьому споживачі мають заплатити банку разову комісію у розмірі 3% від суми кредиту. Кредит видається терміном до 3-х років. Погашення кредиту відбувається щомісяця рівними частинами. Програма також передбачає дострокове погашення кредиту без додаткових комісій. Відмовитися від кредиту можна протягом першого місяця користування. За несвоєчасне погашення кредитної заборгованості нараховується пеня.
Тобто, якщо громадянин вирішить взяти пільговий кредит на встановлення котла вартістю 20 тис. грн – то кредит становитиме 18 тис. грн, перший внесок – 2 тис. грн, комісія за видачу кредиту – 540 грн. Відшкодування з боку держави складатиме 3,6 тис. грн. А за рік користування таким кредитом відсотки становитимуть близько 5 тис. грн, в залежності від умов погашення.
В цілому користуватися таким кредитом доцільно у разі його повного погашення найближчим часом після отримання від держави відшкодування. Проте, якщо мова йде про комплексну модернізацію житлового будинку, то переплата суттєво компенсується скороченням витрат на оплату комунальних послуг у наступні кілька років.
Витратитися на енергоефективні засоби все ж варто, переконують експерти. Як показує практика, на встановленні індивідуального теплового пункту (ІТП) ОСББ економить 25%-30% на оплаті комунальних послуг. Якщо ж мова йде про комплексну модернізацію і утеплення будинку – економія зростає до 50%-60%.
“Минулого опалювального сезону середній платіж на сім’ю у Луцьку, наприклад, складав 700 грн. Після того, як встановили ІТП, з урахуванням виплат по кредиту, платіж становив вже 500 грн. На загал, за неповні чотири місяці опалювального сезону (січень-квітень 2015 року) родини у цьому ОСББ змогли зекономити близько 80 тис. грн на будинку”, – розповідає Гопцій. Враховуючи подальші підвищення вартості комунальних послуг, економія на водопостачанні, тепло- та електроенергії ОСББ і приватних будинків, які зважилися на модернізацію, зросте в рази. Реальну вигоду для населення і держави від програми, за словами Гопцій, можна буде вирахувати вже у квітні 2016-го, після закінчення опалювального сезону.
Наразі держава вдосконалює механізм фінансування програми енергоефективності, адже, як і будь-який пілотний проект, програма має свої мінуси. «Ще не всі банки правильно формують реєстр кредитів. Не завжди вони вказують яке саме обладнання було придбане. Програмою чітко визначено перелік обладнання і матеріалів, які підпадають під компенсацію: якої марки мінеральна вата, яке вікно, чи вид лампочок і т.п.», – розповідає координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі Опора Тетяна Бойко. Якщо банк, приміром, неправильно заповнив документи на компенсацію, то затримки по відшкодуванню складають по кілька тижнів і до місяця, що одразу дещо збільшує суму відсотків по кредиту.
Ще одна проблема, із якою зіткнулися споживачі – обладнання і матеріали, які держава не вважає енергоефективними. Якщо громадяни придбавали у кредит, наприклад, однокамерне вікно, яке не передбачене переліком енергоефективних засобів, то на нього не поширюється державна компенсація. До того ж Держенергоефективність постійно переглядає перелік обладнання, за яким можуть надавати державні компенсації. Як правило, він просто розширюється, але споживачам варто простежити, чи не було конкретне обладнання виключено із даного списку.
Окрім того, Держенергоефективності зафіксувало вже перші випадки агітації сторонніми особами придбавати у них в кредит енергоефективне обладнання та матеріали начебто в рамках державної програми. Шахраї ходять по оселях та представляються співробітниками Держенергоефективності. Call-центр Держенергоефективності зафіксував такі випадки поки лише у Києві. Загальна сума, на яку були ошукані мешканці столиці, невідома. Втім, відомо, що псевдопредставники ходять по квартирах та збирають від 50 до 1 тис. грн., повідомили НВ у прес-службі агентства.
Найважливішою ж проблемою є забезпечення джерела фінансування на подальші періоди, і щоб програма була вчасно прописана на 2016 рік. Інакше позичальники, які візьмуть кредити наприкінці 2015-го, можуть просто не отримати відшкодування, каже Тетяна Бойко.
Леся Виговська
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас