Мінфін пропонує ставку в 20% по всіх основних податках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін пропонує ставку в 20% по всіх основних податках

Казна та Політика
4632
Міністерство фінансів України пропонує ставку в 20% по всіх основних податках.
Про це заявила міністр фінансів Наталія Яресько.
“У всіх буде одна ставка, вибирай – ким бути. І суб’єктивності тут немає, і оптимізації. Тобто, 20% ставка ЄСВ, 20% – ПДФО, 20% – податок на прибуток і 20% – ПДВ. Це легко адмініструвати… У нас на сьогодні більше 90 різних ставок, складна система. Ми пропонуємо, щоб ЄСВ платив тільки роботодавець, не співробітник “, – зазначила Яресько.
В цілому, за словами міністра фінансів, податкові ставки в Україні, крім єдиного соціального внеску (ЄСВ) і податку на доходи фізосіб (ПДФО), є конкурентоспроможними – “у порівнянні з інвестиційно-сприятливими країнами”.
При цьому вона підкреслила, що вона не є прихильником естонської податкової моделі, яку в Мінфіні розглядали поряд з іншими 13 моделями різних країн як приклад для України.
“Для мене естонська модель – це крок назад, створення системи різного обліку, якого ми позбулися в грудні. Це система, яка дає можливість для значної оптимізації, оскільки оподатковуються тільки дивіденди. Власники можуть отримати більшу частину прибутку не через дивіденди, а через сплату якихось особистих витрат або збільшення витрат на консультаційні послуги. Тут знадобиться дуже чітка система адміністрування, а ми хочемо зменшити тиск ДФС на кожне підприємство, скоротити суб’єктивізм і вільне трактування податкових правил “, – зазначила міністр фінансів.
“Естонія – дуже маленька країна, розвинений малий бізнес і абсолютно інша податкова культура. Ми не можемо базувати нашу податкову політику за принципами Америки чи Естонії”, – додала вона.
У той же час, на думку Яресько, всі податкові правила мають бути чітко прописані.
“Якщо податкові правила будуть чітко і ясно прописані в документі, це допоможе зупинити свавілля податківців. А це означатиме економію часу, коштів і сил українського бізнесу, і забезпечить прості і зрозумілі правила гри, за яких чесному платникові податків не буде потрібно заперечувати кожне своє право на життя в контролюючих органах і в судах.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас