Іноземні інвестори злякалися "полювання на відьом" в Китаї, - FT — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іноземні інвестори злякалися "полювання на відьом" в Китаї, - FT

Фондовий ринок
450
Влада Китаю посилено намагається знайти винуватих в обвалі фондового ринку, що тривожить багатьох іноземних інвесторів, розташування яких Пекін домагався багато років, пише Financial Times.
“Я відчуваю, що державний контроль посилюється. Тепер від нас вимагають використовувати м’якші формулювання у звітах і не висловлювати різких думок”, – заявив журналістам видання аналітик, що працює в одній з китайських брокерських фірм.
Учасників ринку схвилювала історія з дивним зникненням Лі Іфей, яка очолює китайський підрозділ одного з найбільших хедж-фондів світу – Man Group China. Наприкінці серпня агентство Bloomberg повідомило, що вона входила до числа 197 осіб, заарештованих китайською владою за поширення чуток і сіяння паніки.
Крім Лі Іфей, яка вважається в Китаї однією з найвпливовіших жінок в бізнесі, були затримані кореспондент фінансового журналу Caijing Ван Сяолу, вісім менеджерів Citic Securities, одного з найбільших китайських інвестбанків, і два представника Китайської комісії з регулювання ринку цінних паперів (CSRC).
Чоловік Лі Іфей бізнесмен Ван Чаоюн пізніше спростував повідомлення Bloomberg, заявивши, що його дружина з іншими фінансистами знаходиться на конфіденційному заході в передмісті Пекіна, учасникам якого навіть заборонено включати мобільні телефони. По закінченні цього заходу топ-менедджер нібито вирішила відпочити і раптово поїхала у відпустку. Принаймні, так стверджує Ван Чаоюн.
У фонді Man Group China від коментарів відмовилися. Станом на четвер місцезнаходження Лі Іфей все ще невідомо.
Інший великий хедж-фонд з операціями в Китаї, стурбований настроєм Пекіна, вирішив провести додатковий аудит своїх торгових операцій в країні, пише FT з посиланням на одного з його керівників. Видання не називає компанію, вказуючи лише, що вона базується в США.
За словами топ-менеджера американського хедж-фонду, саме каламутна історія з Лі Іфей погіршила настрої інвесторів. “Вони (китайська влада), що ж, будуть вирішувати, що це злісні” ведмеді “(інвестори, що грають на пониження – ред.) обвалили ринок? Починається нове полювання на відьом? Важко сказати, тому що вони настільки непередбачувані”, – говорить Топ менеджер.
“Китай – настільки важливий ринок, що історично інвестори мирилися з деякою часткою невизначеності. Але нинішнє поєднання волатильності і невизначеності – це вже занадто, – заявив FT представник одного з інвестбанків в Гонконзі. – Думаю, через три роки ми будемо згадувати про це як про щось неймовірне “.
Для того щоб зупинити обвал ринку акцій, китайська влада влила у фінансову систему близько $ 200 млрд. Однак побачивши, що це не дуже допомагає, Пекін вирішив змінити стратегію боротьби з підвищеною волатильністю. Зокрема, влада вирішила відмовитися від масштабних покупок акцій і замість цього сконцентрувалися на виявленні та покаранні приватних осіб і фінінститутів, що використовують ситуацію на ринку для спекулятивної торгівлі, а також протидіють спробам влади підтримати ринок.
Як відзначали західні ЗМІ, деякі з представників влади Китаю наполягають, що спад на ринку пов’язаний з діями “зовнішніх сил”, навмисно дестабілізуючих ринок.
“Якщо наші люди змовилися з” зовнішніми силами “, щоб зробити атаку на і без того вразливий ринок, і зіграти проти стабілізуючих заходів влади, вони повинні підозрюватися в нанесенні шкоди національній фінансовій стабільності, і ми повинні вжити рішучих заходів проти них”, – писала державна китайська газета Securities Daily.
За матеріалами:
Financial Times
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас