Неефективні вливання: У вересні Україна чекає ще $0,5 млрд на розвиток фінсектора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Неефективні вливання: У вересні Україна чекає ще $0,5 млрд на розвиток фінсектора

Казна та Політика
328
Як стало відомо, восени Світовий банк готується надати Україні ще один транш для проведення реформ. Ідеться про суму $500 млн для підтримки фінансового сектору. Буквально днями банк погодив виділення Україні такої ж суми кредиту. І прямо зараз на кошти організації в Україні мають реалізовувати кілька новаторських проектів, наприклад у секторах охорони здоров’я, регіонального господарства тощо. При тому що Україна оплачує пені та відсотки за використання кредиту Світового банку, далеко не всі програми успішно реалізуються, а деякі взагалі закриває сам же СБ. І причини для цього можуть бути різними.
Світовий банк вважають одним із найбільших міжнародних кредиторів України. З моменту заходження у країну 1992 року організація надала зобов’язань на понад $9 млрд. Усього було запущено 45 проектів і програм, низку з яких реалізовують і сьогодні. Загалом 2015 року організація планує виділити нашій країні $2 млрд.
Спонсори змін
Минулого тижня Рада директорів Світового банку схвалила виділення Україні другої багатосекторної позики на політику розвитку (DPL-2) обсягом $500 млн. Між представниками банку та Міністерства економічного розвитку і торгівлі було підписано відповідний договір.
Це ще один кредит від Світового банку на підтримку політики розвитку. Першу позику такого типу було підписано ще торік. Фінансування за новим кредитом має бути спрямоване на підтримку та реалізацію декількох пріоритетних структурних і макроекономічних реформ. Зокрема, кошти мають піти на поліпшення управління в державному секторі, середовища для ведення бізнесу, ситуації у сфері енергетики та соціальної допомоги.
«Пакет реформ, які зазнають підтримки в рамках цієї операції, допоможе розв’язати глибоко вкорінені структурні проблеми, що сприяли виникненню сьогоднішньої кризи в економіці України», – прокоментував підписання договору директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови й України Чімяо Фан.
Нинішній кредит є частиною пакету фінансової підтримки з боку групи Світового банку, оголошеного в лютому цього року, який передбачає виділення Україні коштів у розмірі до $2 млрд протягом 2015 року.
Кредити та гранти від Світового банку й інших міжнародних фінансових організацій, як-от МВФ, ЄБРР тощо, історично стали одним із драйверів змін в Україні. На жаль, як показує практика, Україна не завжди готова якісно проводити реформи, яких від неї вимагають міжнародні кредитори, і навіть якісно використовувати виділені їй кошти.
У результаті функціонери СБ, стикаючись із планомірним і систематичним порушенням умов співпраці, змушені вносити деяких українських юросіб у так званий чорний список – World Bank Listing of Ineligible Firms & Individuals. До нього потрапляють за корупцію та/або шахрайство довкола коштів Світового банку. Присутність у цьому списку передбачає повну заборону для структур, пов’язаних із банком, на роботу з цими особами. Аж до закриття фінансування проектів, якщо українська сторона намагається висунути когось із чорного списку, наприклад, у консультанти, розпорядники й одержувачі коштів банку.
Перешкоди на лінії
Журналісти опитали експертів про ефективність різних проектів Світового банку в Україні. Із позитивних прикладів називали, наприклад, проект Світового банку та Держкомстату щодо впровадження сучасної системи статистики в Україні. Із негативних називають випадки неможливості реалізації деяких проектів через неготовність українських держорганів.
Напередодні здачі матеріалу джерело Forbes порекомендувало звернути увагу на стан проектів, спільних із Міністерством регіонального розвитку. Ця структура освоює $772 млн, виділених на реконструкцію 26 водоканалів. За даними Forbes, частину проектів так і не запущено. Чиновники на місцях, замість ухвалювати рішення і реалізовувати ці проекти, створюють видимість роботи. Але Україна при цьому оплачує кредити Світового банку.
Ще в середині червня було підписано договір з підтримки реформи системи охорони здоров’я. Зокрема, йдеться про автоматизацію лікарняних карток (введення електронних карток), підвищення ефективності управління системою охорони здоров’я тощо.
Як тільки угода щодо МОЗ набула чинності, із суми позики списали 0,25-відсоткову пеню. Тож Україна вже заплатила за користування кредитом щодо системи охорони здоров’я $0,54 млн. Проте ці проекти так і не стартували, оскільки в самому міністерстві не можуть ухвалити рішення щодо їхнього запуску.
Forbes вирішив ближче ознайомитися з одним із таких проектів, за яким було призначено відкритий конкурс на пошук фахівця. На нього і прийшов журналіст видання – подивитися на новаторів, які відповідають за реформу системи охорони здоров’я.
На зустрічі з добору фахівців для МОЗ були присутні кілька осіб, зокрема колишній начальник управління забезпечення зв’язків Адміністрації президента з Верховною радою і Кабміном Маркіян Дацишин, заступник міністра охорони здоров’я Ігор Перегінець та ще близько четверо працівників МОЗ. Учасники зустрічі насамперед поцікавилися в журналіста, скільки коштує інтерв’ю у виданні. Також, побачивши фотографію журналіста з послом США Джеффрі Пайєттом, чиновники розсміялися: «Ви думаєте, що він щось вирішує!»
За даними Forbes, проведення зустрічі поки що не призвело до якихось результатів, а кошти Світового банку для реформи системи охорони здоров’я Україна з червня так і не використовувала, але оплачує їхнє виділення. Офіційну відповідь МОЗ на питання використання грошей Світового банку редакція розраховує отримати найближчим часом.
Вантаж негативного досвіду
Нагадаємо, що Світовий банк, який працює здебільшого у країнах третього світу, за свою історію стикався з безліччю випадків корупції, і тепер його процедури прописано досить жорстко. Це, у свою чергу, може уповільнювати реалізацію проектів. Але відчутні зволікання відбуваються не через складні процедури, а через небажання центральних органів виконавчої влади працювати за цими процедурами, навіть коли кредитну угоду підписано і кошти можна використовувати.
«Найголовніші проблеми у взаємодії між Україною та Світовим банком – неефективна бюрократія без знання мов, а також дуже слабка політична воля, не готова до проведення реформ. Утім, Світовий банк усе одно підтримує Україну, – розповідає колишній заступник голови НБУ Олександр Савченко. – Із неефективних прикладів використання коштів банку можу згадати спробу автоматизації публічних фінансів, наприклад сучасне казначейство. Чи програму комп’ютеризації шкіл, онлайнового сполучення. Грошей за програмами так і не вибирали, і програми закривалися».
Як показує практика, застосування кредитів і грантів СБ проходить не завжди ефективно. Хоча аудит проектів, крім іншого, проводять аудиторські компанії «великої четвірки». Вони історично з початку 1990-х заходили в Україну, зокрема, і під проекти Світового банку. Також наразі за витрачанням коштів стежить Рахункова палата.
Як уже було зазначено, способом захисту з боку самого Світового банку є формування так званого чорного списку осіб, працювати з якими банку й одержувачам грантів та/або кредитів структури заборонено, тому що служба безпеки Світового банку «спіймала» їх на корупції та шахрайстві. Наразі у списку від України – семеро резидентів.
«Іноді за допуск до фінансування коштів Світового банку чиновники на різному рівні, зокрема й місцевому, вимагають хабарі. Вони не можуть вплинути на розподіл коштів, але можуть або не допустити когось до розподілу, або взагалі загальмувати проект. Це робить український феномен відомим у Світовому банку. Вони всі знають, хто краде, хто гальмує. Міністри змінюються, а бюрократія залишається, і вона через корупцію обслуговує нових міністрів і заступників міністрів. Тому потрібно змінювати бюрократію», – розповідає Савченко.
Світовий банк також може просто припинити фінансування проекту, в якому очевидний високий рівень корупції. Таких випадку в Україні було декілька. Наприклад, за інформацією Forbes, у минулих роках було зупинено фінансування одного з проектів з реформи охорони здоров’я.
Також банк може внести винних до чорного списку. Україна ж при цьому залишається без реалізованих проектів, із витраченими грошима і… безкарними корупціонерами, які, замість реалізації проектів СБ, намагалися знайти способи оволодіти коштами кредиту. Справи, порушені безпосередньо українською стороною, зазвичай осідають у прокуратурі й найчастіше за її межі не виходять.
Експерти, опитані Forbes, вважають, що сьогодні саме час порушити питання про використання кредитних коштів від МФО. «Розширений аудит використання коштів, отриманих у вигляді кредитів від інших держав, особливо у країні, де така розвинена корупція, необхідний», – каже експерт у сфері кредитування Сергій Демінський.
«Ми ж зацікавлені в тому, щоб показати, як ми використовуємо зовнішню допомогу. Потрібні стійкі та прозорі інститути-реципієнти допомоги всередині країни», – резюмує Жалило.
У свою чергу, Світовий банк усе ще зберігає оптимізм щодо реформ в Україні. Зокрема, за даними Чімяо Фана, крім $500 мільйонів на розвиток фінансового сектору, до кінця 2015 року буде виділено ще $800 мільйонів на реалізацію інфраструктурних проектів, а саме реконструкцію та будівництво автомобільних доріг.
Маргарита Ормоцадзе, Олександр Моісеєнко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас