Переговори з Європою і Росією щодо торгівлі пройдуть 7 вересня в Брюсселі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Переговори з Європою і Росією щодо торгівлі пройдуть 7 вересня в Брюсселі

Казна та Політика
237
Тристоронні переговори ЄС, України і РФ щодо торговельної частини угоди України про асоціацію з ЄС пройдуть, як і планувалося раніше, 7 вересня у Брюсселі, повідомила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі – торговий представник України Наталія Микольська.
“Готуємось до переговорів … При цьому шукаємо компенсатори через можливе закриття ринку РФ для #UA експорту шляхом збільшення експорту до ЄС”, – написала вона у своєму твіттері в середу.
Як повідомлялося, на переговорах ЄС-РФ-Україна 18 травня на рівні міністрів сторони підтвердили свою прихильність розвитку торгівлі в регіоні в якості засобу для досягнення інклюзивного економічного зростання. Вони домовилися активізувати свої зусилля і доручили експертам завершити практичне вирішення проблем, піднятих Росією, зокрема, в наступних сферах: митне співробітництво, технічні бар’єри в торгівлі, санітарні та фітосанітарні питання, повідомляється в постанові. Експертам було доручено доповісти про результати роботи міністрам не пізніше липня.
Тристоронні технічні наради на експертному рівні пройшли 4-5 червня і 7-8 липня. Обговорювалися три напрямки: технічні регламенти, санітарні та фітосанітарні проблеми, митне співробітництво.
Після минулих 7 липня тристоронніх технічних нарад на експертному рівні М. Нікольська сказала, що “в позиції РФ відсутній конструктив, вона виходить за межі домовленості міністрів від 18.05”. М. Нікольська також підкреслила, що Україна продовжує відстоювати свої позиції на зазначених переговорах, проте не уточнила подробиць.
Уряд Росії в серпні цього року затвердив рішення про введення продовольчого ембарго відносно продукції цієї країни з 1 січня 2016 року у тому випадку, якщо Москві не вдасться домовитися про додаток до договору про зону вільної торгівлі (ЗВТ) Україна-ЄС, що знімає ризики російської сторони . Крім того ще торік Москва вирішила припинити режим вільної торгівлі з Україною, якщо її побажання щодо ЗВТ не будуть враховані.
“Має бути прийнято юридично зобов’язуючу угоду трьома сторонами, або як якийсь додаток до договору про зону вільної торгівлі Україна-ЄС, або в якості окремого документа, в якому було б прописано юридично зобов’язуюче зняття наших ризиків, пов’язане з техрегулюванням, ветеринарним і фітосанітарним контролем, з митним регулюванням, з небезпекою неконтрольованого припливу товарів з третіх країн через Україну до нас “, – пояснив позицію Москви глава Мінекономрозвитку РФ Олексій Улюкаєв.
У той же час український прем’єр Арсеній Яценюк вже заявив, що угоди про ЗВТ з ЄС набуде чинності з 1 січня 2016 року, незважаючи на погрози РФ ввести таке ембарго.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас