Аудитори розповіли, як можна було уникнути зростання тарифів на електроенергію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аудитори розповіли, як можна було уникнути зростання тарифів на електроенергію

Енергетика
7692
Тарифи на електроенергію в Україні зросли на 20% з 1 вересня, а через два роки збільшаться в 3,5 рази з метою вирішення питання ліквідності державних енергокомпаній.
Однак, є альтернативний шлях вирішення проблеми за рахунок надання ДП “Енергоатом” виключного права на експорт електроенергії до Молдови і Білорусь, що дасть можливість заробити підприємству додатково 3 млрд гривень, що дозволить зменшити тариф для населення
Про це розповів керівник ГО “Публічний аудит” Максим Гольдарб.
“Фактично, через низький закупівельний тариф для “Енергоатома” утворився дефіцит майже в 8 млрд грн. Для того, щоб виробництво електроенергії компанією виходило принаймні в “нуль”, своєчасно і в повному обсязі виконувалися всі профілактичні та ремонтні заходи, а також реалізовувалися внутрішні і зовнішні зобов’язання, – тариф повинен бути на рівні принаймні 49-50 копійок”, – розповів Гольдарб.
За його словами, зараз ДП “Енергоатом” виробляє 50% всієї електроенергії в країні з собівартістю виробництва 27,6 коп./КВтч. ДП “Енергоринок” викуповує у “Енергоатома” електроенергію за ціною, яка лише на 14,7 копійок вище собівартості, а тому не покриваються ключові статті витрат держпідприємства.
Аудитори пропонують вирішити проблеми ліквідності “Енергоатому” введенням монополії на експорт електроенергії виробництва “Енергоатому”. У зв’язку з цим для експорту розглядаються Молдова і Білорусь. Державне підприємство могло б отримувати в середньому більше мільярда гривень від реалізації електроенергії для Молдови і більше 2 млрд грн – для Білорусі, оскільки 1 кВтг імпортної електроенергії в цих країнах коштує приблизно 1 грн 20 коп.
Відповідний розвиток державного сектора енергетичної галузі в напрямку експортних операцій дозволив би знизити закупівельний тариф на електроенергію виробництва “Енергоатому” всередині України, і пропорційно зменшити тариф для населення, який вже через два роки підвищиться на 246% (за обсягами споживання до 100 кВт*год) і на 267% (споживання понад 100 кВт*год).
“Зараз існує пряма залежність тарифу для населення від умов, які ринку диктує його монополіст у сфері теплової покоління – ДТЕК. А з приватизацією “Центренерго” монополізація ринку електроенергії буде остаточною”, – розповів заступник керівника “Публічного аудиту” Андрій Вігірінскій.
Крім того, в умовах дефіциту валютної виручки в Україну, державне ДП “Енергоатом” могло б поставляти валютну виручку, що позитивно позначилося б на здоров’ї економіки країни.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас