ФГВФО зобов'язаний виплатити кожному вкладнику 100% суми вкладу без обмежень, - юрист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФГВФО зобов'язаний виплатити кожному вкладнику 100% суми вкладу без обмежень, - юрист

Кредит&Депозит
5655
Як би це дивно не звучало, однак, відповідно до існуючої редакції Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) зобов’язаний повернути вкладникам-фізичним особам суму вкладу повністю, не дивлячись на його розмір.
Так, ч. 1 ст. 36 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних» з дня призначення уповноваженої особи Фонду призупиняються всі повноваження органів управління банку (загальних зборів, наглядової ради і правління (ради директорів) та органів контролю (ревізійної комісії та внутрішнього аудиту). Уповноважена особа Фонду від імені Фонду отримує всі повноваження органів управління банку та органів контролю з дня початку тимчасової адміністрації і до її припинення.
Таким чином, з моменту введення тимчасової адміністрації Фонд приймає на себе всі функції як з управління, так і контролю за діяльністю банку.
З аналізу повноважень органів Управління та контролю банку, передбачених у ст.ст. 37-41 Закону України «Про банки і банківську діяльність», випливає, що саме ці органи відповідальні за діяльність банку, у тому числі і за виконання банком своїх зобов’язань перед вкладниками і кредиторами.
Отже, незважаючи на те, що договірні відносини виникли безпосередньо між позичальником і Банком, однак після введення в банку тимчасової адміністрації, до якої переходять повноваження Банку, саме остання стає відповідальною за діяльність Банку та виконання ним своїх зобов’язань.
Поряд з цим слід вказати на те, що управління Банком при введенні тимчасової адміністрації здійснюється з урахуванням норм спеціального закону – Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».
Відповідно до ч. 1 ст. 26 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» Фонд гарантує кожному вкладнику банку відшкодування коштів за його вкладом. Фонд відшкодовує кошти в розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані на день прийняття рішення Національним банком України про віднесення банку до категорії неплатоспроможних та початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше суми граничного розміру відшкодування коштів за вкладами, встановленого на дату прийняття такого рішення, незалежно від кількості вкладів в одному банку. Сума граничного розміру відшкодування коштів за вкладами не може бути менше 200 000 гривень. Адміністративна рада Фонду не вправі приймати рішення про зменшення граничної суми відшкодування коштів за вкладами.
Вся суть в тому, що жодним нормативним актом в Україні не встановлена ​​і не дано повноважень встановлювати суму граничного відшкодування коштів за вкладом.
Саме така редакція пов’язана з бездумним і популістким внесенням змін до законодавства. Оскільки спочатку планувалося дати повноваження адміністративній раді Фонду встановлювати суму відшкодування, але ця норма була виключена із законодавства, а внести зміни до інших статей не спромоглися.
Тобто, норма даної статті передбачає встановлення виключно нижньої межі суми гарантійного відшкодування без обмежень щодо верхньої межі, отже гарантійною сумою є сума залишку грошових коштів на відповідному рахунку, а не сума коштів у розмірі 200 000 гривень.
Системний аналіз ч. 1 ст. 26 і п. 1 ч. 6 ст. 36 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» дозволяє зробити логічний висновок про те, що під час тимчасової адміністрації, Фонд, здійснюючи управління Банком і, несучи відповідальність за діяльність Банку в цей період, повинен здійснити виплати за договорами банківського вкладу та банківського рахунку в повному розмірі залишку коштів на відповідному рахунку без встановлення будь-яких лімітів.
Таким чином, відшкодування тільки 200 000 гривень, за договорами банківського вкладу, де розмір вкладу є більшим ніж 200 000 гривень, не припиняє порушення прав вкладників на одержання всієї суми вкладу та не звільняє Фонд від обов’язку здійснити виплати в повному розмірі.
Також варто відзначити, що черговість виплат зазначена в п. 4 ч. 1 ст. 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» відноситься зокрема до відшкодування пені та штрафів передбачених як договором, так і законодавством за час до введення тимчасової адміністрації. Тобто за період поки банк без введеної тимчасової адміністрації не виконував свої зобов’язання перед вкладником і ця сума підтверджена відповідним рішенням суду. І жодним чином не стосується черговості виплати суми вкладу в якому б розмірі вона не була.
Водночас, згідно з ч. 1 ст. 26 п. 3 ч. 2 ст. 46 і п. 4 ч. 1 ст. 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» під час проведення процедури ліквідації банку Фонд зобов’язаний здійснити виплати за грошовими зобов’язаннями банку в повному розмірі залишку грошових коштів на відповідних рахунках вкладників/кредиторів банку без встановлення будь лімітів.
Таким чином, відшкодування вкладнику на стадії тимчасової адміністрації тільки 200 000 гривень по одному з договорів банківського вкладу, не означає належне виконання зобов’язань за іншими договорами і не припиняє порушення прав вкладника на одержання всієї суми вкладу за всіма договорами, а також не звільняє Фонд від обов’язку здійснити виплати в повному розмірі.
У цьому зв’язку варто зазначити, що у разі відмови Фонду на письмову вимогу вкладника повернути суму вкладу в повному обсязі дані спори підвідомчі районним судам, а не адміністративним, тому мова буде йти про стягнення суми, а не зобов’язання включити до переліку на виплату і т. д.
Ще одним важливим моментом є та обставина, що поки Конституційний суд України не визнав Закон України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» неконституційним у зв’язку зі зверненням до нього Верховного суду України, всі вкладники фізичні особи мають право на відшкодування повної суми вкладу без будь-яких обмежень.
Крім того я б рекомендував звернути увагу на те що з 1 вересня 2015 року змінюються ставки судового збору і відповідно щоб уникнути додаткових витрат і суперечок про необхідність оплачувати судовий збір за позовами пов’язаними із захистом прав споживачів, направити позови до цієї дати.
Ростислав Кравець, адвокат, старший партнер Адвокатської компанії «Кравець і партнери»
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас