Домовленості України з кредиторами не такі вигідні, як здається, - The Economist — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Домовленості України з кредиторами не такі вигідні, як здається, - The Economist

Казна та Політика
2774
На перший погляд домовленість Києва з кредиторами про реструктуризацію боргу була тріумфом. Після довгих місяців переговорів Київ і комітет кредиторів, до якого входять інвестиційні компанії Franklin Templeton і BTG Pactual, переглянули українські боргові зобов’язання за міжнародними бондами, вартістю 18 мільярдів доларів.
Виплати були відкладені на чотири роки, а це означає, що українському уряду до 2019 року не доведеться думати про них. Також борг України буде скорочено на 20%. І ця угода краще, ніж хто-небудь міг сподіватися.
Про це сьогодні пише The Economist, додаючи, що угода Києва з кредиторами стала тим рідкісним випадком, коли сторони домовляються про реструктуризацію без оголошення дефолту. Останнім часом це вдалося тільки Греції.
На початку переговорів кредитори взагалі відмовлялися говорити про які-небудь списання, наполягаючи, що відстрочки виплат буде цілком достатньо, щоб зменшити навантаження на українську економіку.
Однак погрози Києва “накласти мораторій на боргові виплати”, або іншими словами оголосити дефолт, мабуть, подіяли на власників бондів. Позиція України була сильнішою, ніж могло здатися, завдяки позиції МВФ, який видав їй 11 млрд доларів за останній рік, незважаючи на війну в Донбасі. Україні потрібна подальша допомога, щоб залишатися платоспроможною і розраховуватися з кредиторами.
Фонд збирається видати ще 11 мільярдів доларів до 2018 року, а також вимагає від України скоротити співвідношення боргу до ВВП до 71% до 2020 року.
Незважаючи на досягнуту угоду про реструктуризацію, Київ зміг домогтися однієї з вимог, яка стосується списання частини боргів. Уряд і кредитори також говорять про те, що Україна намагається виконати умову щодо тиску боргів на ВВП, що дозволило б відновити економічне зростання. Тоді б МВФ міг далі видавати кредити. Але це виглядає занадто оптимістично.
До кінця року ВВП України складе 70 мільярдів доларів. Падіння в грошових показниках становитиме 60% за останні два роки. Цього року ВВП скоротився на 17% у першому кварталі і на 15% – у другому.
Тому вимога про скорочення тиску боргів на економіку досі залишається, м’яко кажучи, складним викликом. Крім того, ще 50 млрд державного та гарантованого державою боргу були предметом переговорів. Таким чином угоду з кредиторами принесло незначне полегшення Україні, скоротивши загальну суму приватного та державного боргу з 71 до 67 мільярда мільярдів доларів.
Гривня досі слабка, а інфляція сягає близько 60%. І довгострокові перспективи не на багато краще. Навіть якщо війна закінчиться завтра, країні потрібні десятки мільярдів доларів, щоб відбудуватися.
В цей же час, видання Financial Times у редакційній статті писало, що в України з’явився шанс провести успішно реформи. Її влада має продемонструвати політичну волю провести широкі реформи в судовій системі, придушити корупцію, приборкати олігархів і поліпшити інвестиційний та бізнес-клімат.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас