Економіка КНР скочується в рецесію, і влада країни не встигне їй запобігти, - Citigroup — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка КНР скочується в рецесію, і влада країни не встигне їй запобігти, - Citigroup

Світ
899
Китайська економіка скочується в рецесію, і влада країни не зможе достатньо швидко відреагувати на ситуацію, що склалася і запровадити заходи, які дозволили б уникнути важкого економічного спаду, вважає головний економіст Citigroup Віллем Б’ютер.
Експерт очікує, що ВВП Китаю може знизитися за рік на 4% відповідно до офіційних статданими, які, на його думку, є “недостовірними”.
Єдиним способом зупинити рецесію в Китаї є введення орієнтованої на споживачів програми бюджетного стимулювання, що фінансується урядом країни і реалізованої Народним банком КНР (НБК), говорить У.Бьютер.
“Незважаючи на те, що китайська економіка вимагає такої програми, влада країни не готова до неї, – говорить він. – Економіка скочується в рецесію”.
Темпи зростання ВВП Китаю в другому кварталі склали 2015 7 року%, залишившись на рівні перших трьох місяців 2015 року і опинившись істотно вище, ніж очікували багато експертів.
За словами У.Бьютера, реальне зростання економіки КНР “ймовірно, близьке до 4,5% або нижче”.
Прем’єр Держради КНР Лі Кецян неодноразово готував про те, що влада країни має намір уникати стимулюючих заходів подібних тим, які були прийняті після фінансової кризи 2008 року, щоб запобігти зростанню заборгованості регіональних органів влади і компаній.
“Китайська влада зробить відповідні заходи, однак буде вже занадто пізно, щоб уникнути рецесії”, – відзначає У.Бьютер.
“Це спричинить за собою ослаблення темпів підйому світової економіки до рівня нижче 2%, що, за моїми оцінками, відповідає глобальній рецесії”, – додав він.
Згідно із середнім прогнозом експертів, опитаних Bloomberg, в 2015 році року китайська економіка збільшиться на 6,9%, що стане мінімальним підйомом за чверть століття. Світовий ВВП, як очікується, зросте цього року на 3%.
Бум на фондовому ринку КНР, капіталізація якого виросла більш ніж удвічі приблизно за рік, а також подальше за ним падіння, скоротило обсяг ринку на $ 5 трлн за два місяці, ставить під питання “компетентність китайської влади в плані макроекономіки”, вважає У.Бьютер.
Фондовий індекс Shanghai Composite виріс у п’ятницю за підсумками других торгів поспіль. За п’ять сесій з 19 серпня значення індикатора знизилося на 23%.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас