The Guardian: Угода про списання боргу України краще, ніж дефолт, але це лише невеликий перепочинок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

The Guardian: Угода про списання боргу України краще, ніж дефолт, але це лише невеликий перепочинок

Казна та Політика
1077
Угода дає найбільш проблемній економіці Європи невеликий перепочинок, але без вирішення проблем, які накопичилися.
Угода про списання боргу України, яку довго і детально обговорювали із кредиторами, набагато краща і бажаніша, ніж її альтернатива: дефолт, який створить додатковий тиск на хистку банківську систему країни і спричинить втечу капіталу з країни. Але на тлі всіх поплескувань по спині, треба придивитись до подальшої перспективи.
У Греції серйозні проблеми, але Україна – найбільш проблемна країна в Європі. Інфляція досягла рівня 55%, а економіка, як очікується, скоротиться на 10% цього року, і уряд веде війну на сході країни, яка дорого обходиться і в людських, і фінансових ресурсах.
Угода включає списання 20% номінальної вартості $ 18 млрд єврооблігацій і відсуває дату погашення облігацій на чотири роки. Україна отримує невеликий перепочинок і право на фінансову допомогу від Міжнародного валютного фонду. Це гарна новина.
Але міністру фінансів Наталії Яресько, довелося урізати свої амбіції як тільки стало ясно, що кредитори вважають погрози Києва оголосити дефолт блефом. Їй довелося запропонувати більш високі процентні ставки, коли боргові платежі будуть відновлені і прийняти 20% списання, а не 40%, як вона від початку хотіла.
Борги України залишаються високими, і її економіка знаходиться у вільному падінні. Тому ця угода – невелика зупинка, а не переломний момент у ході всієї гри.
Larry Elliott, The Guardian
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас