Україна посіла друге місце в світі щодо "старості" автомобілів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна посіла друге місце в світі щодо "старості" автомобілів

Кредит&Депозит
8458
Імпорт легкових автомобілів в Україні в січні-червні 2015 р. скоротився в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 23% – до 26 тис. 449 одиниць, повідомили в асоціації автовиробників «Укравтопром».
При цьому імпорт навіть скоротився менше, ніж продажі нових авто, оскільки 36% поставок припали на вживані автомобілі, в той час як у минулому році на них припадало всього 6%.
Причому, на думку генерального директора інвесткомпанії Pro-Consulting Олександра Соколова, на тлі інформації про можливе прийняття закону, що збільшує оподаткування покупки вживаного автомобіля, попит на них до його прийняття може збільшитися ще більше.
Але відкладений попит при цьому продовжує зростати. «Всі хто хотів купити машину в 2012-2015 роках вирішили дочекатися кращих часів. При цьому середній вік авто в Україні становить 21,5 років. За цим показником ми другі в світі після Куби », – підкреслив генеральний директор всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко.
Не дивно, що при такому низькому попиті на автомобілі банки не готові інвестувати в побудову і підтримку мережі для продажу автокредитів і не розгортають нових програм.
Правда, ті фінустанови, які спеціалізуються саме в автокредитуванні, продовжують працювати у своєму сегменті для того невеликого попиту, який існує. «Але в цілому, в умовах обмежень в ліквідності, з якими стикається ринок, банки, успішно залучають депозити, воліють спрямовувати кошти в високомаржинальне кредитування – кредитні картки або кредити готівкою, – пояснив директор департаменту по продуктах роздрібного бізнесу ПУМБ Ярослав Сковрон.
На думку керівника аналітичного відділу Concorde Capital Олександра Паращія, поліпшень в питаннях автокредитування варто очікувати не раніше наступного року і лише в тому випадку, якщо гривня залишиться стабільною. «По-перше, споживачам потрібно звикнути до нових цін, а по-друге, банкам потрібно вирішити свої проблеми”, – підкреслив експерт.
Водночас, Олексій Андрейченко робить досить оптимістичний прогноз за загальним обсягом імпорту авто на друге півріччя. «Якщо завезення вживаних автомобілів буде проходити такими темпами, як останні два місяці першого півріччя, то імпорт в 2015 р може вийти на показник минулого року – 63 тис. авто. З яких понад 40% будуть вживані. Це означає, що імпорт в другому півріччі може зрости на 40% до першого півріччя, і на 30% рік до року », – підрахував він.
Помітне зростання імпорту і продажів автомобілів в цілому, за словами Андрейченко, відбудеться у разі зняття напруги на Донбасі і початку відновлення економіки (зниження темпу падіння ВВП хоча б до рівня 3% із зростанням в наступні квартали).
«Але малоймовірно, що обидві умови будуть виконані вже в другій половині цього року», – попереджає він.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас