Чиновників позбавлять мзди: Які довідки скасують в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чиновників позбавлять мзди: Які довідки скасують в Україні

Казна та Політика
13087
З жовтня 2015 року Міністерство юстиції України готує “довідкову революцію”: держструктурам збираються заборонити вимагати в українців будь-які паперові довідки, виписки, документи про народження, сімейний стан тощо.
Про це заявила перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова.
Держслужбовці отримуватимуть потрібні їм довідки та інші документи громадян самостійно і в електронному вигляді – для цього їм відкриють безкоштовний доступ до електронних держреєстрів, де міститься необхідна інформація про саму людину, її сімейний (неодружений, одружений/заміжня, в розлученні, помер), майновий (чим володіє, на якій підставі) і інший стан (чи не судима, чи не перебуває під слідством, чи платить аліменти, чи видавала довіреності, чи складала заповіти і чи не були вони анульовані тощо). У свою чергу, громадянам при необхідності також безкоштовно нададуть документи та довідки з відкритих реєстрів. “Мін’юст зараз розглядає варіанти розширення електронних сервісів”, – зазначили в Мін’юсті.
Проте революція торкнеться тільки держструктур. Приватні організації, як і раніше, будуть вимагати від людей довідки. Наприклад, в комунальних структурах (обл- і міськгази, обленерго), при оформленні пільг на ЖКП, потрібна з жеку форма №3 про склад сім’ї. Ця вимога збережеться.
Юристи ініціативу Мін’юсту підтримують. А економісти побоюються витоків інформації.
“Можливість для чиновників самим взяти будь-яку інформацію з держреєстру вдарить по корупції: громадянам не доведеться давати мзду як за вирішення питання без довідки, так і за довідку там, де її повинні видати. Не кажучи вже про банальну економію часу і сил, – говорить юрист Володимир Столітній. – Плюс доступ до всіх баз даних і автоматичне їх оновлення дозволять перевірити, чи дійсний документ, який пред’явив громадянин”.
А ось президент Украналітцентру Олександр Охріменко побоюється витоку інформації: “Відомості із реєстрів можуть почати продавати чиновники, які мають до них доступ. З міркувань безпеки доведеться обмежити коло таких осіб, наприклад, начальником відділу. Але це збільшить черги”, – вважає експерт.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас