Не в шоколаді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не в шоколаді

Аграрний ринок
711
Чому впало виробництво кондитерки і масла
Україна скорочує виробництво їжі. Найгірше справи йдуть з консервацією, шоколадом і соняшниковою олією.
Випуск продуктів за 7 місяців, за даними Держстату, скоротився на 19,6%. Найбільше впало виробництво плодово-овочевої консервації – на 39,5%, і шоколаду – на 29,6%. Неважливо йдуть справи з соками (падіння на 29%) і соняшниковою олією (- 22,4%).
Основна причина скорочення виробництва – втрата експортних ринків, – вважає економіст Олександр Жолудь. У першу чергу, російського. Поставки в сусідню країну за перші п’ять місяців 2015-го (останні доступні дані) впали більше, ніж на 60%. Скорочуються поставки і в інші країни, які традиційно купували українські продукти. На 50% просів експорт до Білорусі, на 32,3% – до Казахстану, куди українські харчовики поставляють кондитерку і консервацію. Торгівлі заважають як економічна криза, так і санкції. Росія заборонила ввезення всієї рослинницької продукції з України, кондитерки і молочки. Білорусь заблокувала постачання кондитерки.
Але найбільше на переробну промисловість тиснуть внутрішні проблеми. У Донецькій і Луганській областях, де лютує перемир’я, знаходяться заводи кондитерських компаній «Конті» і АВК. Торік бойовики захопили і порізали на металобрухт великий завод одного з лідерів масляного ринку – компанії «Cargill».
Ще одна причина – споживачі відмовляються від товарів з високою часткою імпорту в собівартості. «Це стосується, наприклад, шоколаду, що містить какао, – говорить виконавчий директор Concorde Capital Андрій Герус. – Це видно хоча б по тому, що кондитерка, яка не містить какао, виросла, а та, що містить какао істотно знизилася». Жолудь згоден з тим, що українці знижують витрати. «Люди менше їсти не стали, але умовно кажучи, перейшли з м’яса на картоплю», – говорить він.
Катерина Шаповал
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас