Небезпечні зв'язки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Небезпечні зв'язки

Казна та Політика
5022
Сьогодні на сайті німецького журналу Spiegel вийшла замітка про інтереси оточення Петра Порошенка в бізнесі. Hubs опублікував повний переклад.
Петро Порошенко пообіцяв усунути від влади олігархів і відмовитися від управління своєю власною компанією. Насправді бізнес Порошенко в Україні процвітає. І його ділові зв’язки викликають багато питань.
Українці ще не забули гасло, з яким Порошенко трохи більше року тому виграв президентську кампанію. «Жити по-новому», – було написано на його плакатах. Порошенко пообіцяв розірвати олігархічне коло: багаті українці купують політичний вплив, щоб стати ще багатшими.
Нові правила, схоже, застосовуються не до всіх. Власна компанія Порошенко, Roshen, процвітає. Під час передвиборної кампанії він обіцяв її швидко продати. Тепер каже, що в такій складній економічній ситуації не може знайти покупця. Кондитерська корпорація донині належить Порошенку. Roshen відкрив 14 нових магазинів. Один з них – на головній вулиці країни, київському Хрещатику.
Незважаючи на глибоку економічну кризу, на диво добре розвивається і банк Порошенко. У 2014 році цей бізнес виріс на 84,5%. Один із співвласників цього банку – бізнес-партнер Порошенко Костянтин Ворушилін. Зараз він очолює Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Ця організація компенсує частину втрат вкладників при банкрутстві банків.
Очевидно, що інтереси Порошенко можна знайти і в енергетичному секторі. В уряду є плани реструктуризації цієї слабкою галузі. І це створює проблеми Порошенко, адже саме його давній діловий партнер нещодавно отримав прибутковий контракт (мова про підряди на поставки трансформаторів, які можуть отримати компанії Костянтина Григоришина). Міністр енергетики Володимир Демчишин пригальмовує приватизацію енергокомпаній, на якій наполягає МВФ. У нього теж був спільний бізнес з Порошенко.
Устаткування українських електростанцій зношене. Уряд вирішив купити відразу 37 нових трансформаторів. Контракт отримав «Запоріжтрансформатор». Біда в тому, що ціна завищена. За підрахунками українських ЗМІ, обладнання коштує вдвічі дорожче трансформаторів Siemens або ABB.
Українці незадоволені й тим, що контракт дістався російському мільярдерові Костянтину Григоришину. Він – найбільший акціонер «Запоріжтрансформатора». Григоришин – давній діловий партнер Порошенко.
Це – не єдиний приклад сумнівних дій табору президента. Насправді уряд намагається прискорити продаж «Центренерго», – другої за розміром генеруючої компанії в країні. МВФ закликає провести приватизацію швидко. Деякі західні інвестори, у тому числі французька група GDF Suez, проявили інтерес до «Центренерго». Міністерство енергетики впирається.
Міністр енергетики – довірена особа Порошенко Володимир Демчишин. Формально він не підтримує приватизацію через те, що на ринку електроенергії спершу потрібно змінити правила. Інсайдери говорять, що це – тільки відмовка. Насправді міністерство хоче розполохати іноземних інвесторів, а потім продати «Центренерго» партнеру Порошенка, Григоришину.
Міністр енергетики Демчишин відноситься до табору Григоришина. Про це повідомляє, наприклад, новинний портал LB.ua. Міністр це спростовує. Мовляв, у нього «професійні відносини» з мільярдером.
Поведінка Демчишина викликає сумніви в його професіоналізмі. Очевидно, міністр не тільки загальмовує переговори із західними інвесторами, але й свідомо їм заважає. За даними знайомих з цим процесом людей, міністр відрадив GDF Suez від покупки «Центренерго». Він пояснив французам, що в країні небезпечно, і у них немає досвіду роботи в такій ситуації. «Це смішно», – говорить інсайдер. GDF Suez – одна з найбільших енергокомпаній в світі з виручкою в 90 млрд євро.
Міненерго та GDF Suez залишили запити без відповіді.
І вже зовсім не хочеться Порошенко відмовлятися від телебачення. Йому належить «5 канал». Цим незадоволені навіть у його фракції. Сергій Лещенко, депутат від Блоку Петра Порошенка, проводить паралелі з екс-прем’єр-міністром Італії та медіа-магнатом Сільвіо Берлусконі. Лещенко вважає його «поганим прикладом» для Порошенка.
Про автора
Беньямін Білдер – кореспондент Spiegel Online в Москві. Регулярно пише про кризу в Україні з Москви, Києва, Одеси та Донецька.
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас