МВФ відзначає ознаки стабілізації економіки України, кажуть завдяки банківській системі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ відзначає ознаки стабілізації економіки України, кажуть завдяки банківській системі

Казна та Політика
1813
Українська економіка демонструє ознаки стабілізації, для відновлення зростання потрібно продовжувати зважену політику, структурні та інституціональні реформи, вважають у Міжнародному валютному фонді (МВФ).
“Українська економіка залишається крихкою, але обнадійливі ознаки з’являються. В останні місяці валютний курс стабілізувався, роздрібні депозити в гривні збільшилися, темпи економічного спаду сповільнюються. Виважена політика і подальше проведення реформ дозволять економіці розвернутися і відновити зростання”, – цитує прес-служба Фонду вислів першого заступника директора-розпорядника МВФ Девіда Ліптона, озвучений після обговорення радою директорів виділення Україні другого траншу кредиту програми EFF.
За його словами, відновлення здорової банківської системи є ключовим для відновлення економіки в цілому. Для цього, вважають в МВФ, необхідно рішуче рухатися в напрямку зміцнення банків шляхом рекапіталізації, зниження кредитування пов’язаних осіб та списання знецінених активів.
“Підтримання відповідної жорсткої грошово-кредитної політики і створення офіційних валютних резервів буде мати вирішальне значення для зовнішньої стабільності та стабілізації інфляційних очікувань. Як тільки дефляція закріпиться, грошово-кредитна політика може бути пом’якшена для підтримки економічної активності. В той же час припинення адміністративних заходів за операціями з іноземною валютою має відбуватися поетапно і послідовно, за наявності сприятливих умов”, – заявив Д.Ліптон.
Він також зазначив, що влада і власники суверенного боргу України повинні продовжувати докладати зусиль задля досягнення угоди перед наступним переглядом програми.
Разом з тим, за його словами, у випадку, якщо переговори з приватними кредиторами зірвуться і Україна не може обслуговувати цей борг, Фонд може продовжити кредитувати Україну згідно з його політикою.
Ліптон також підкреслив, що владі України необхідно мобілізувати сильну політичну підтримку для підтримки бюджетної консолідації, а також проведення реформи енергетичного сектора в найближчому майбутньому і при цьому забезпечення адекватної системи соціального захисту. При цьому він зазначив, що з моменту затвердження розширеного кредитування МВФ керівництво країни зробило потужний старт у реалізації економічної програми.
Разом з тим Д.Ліптон підкреслює, що імпульс повинен бути стійким, а значні структурні та інституціональні реформи все ще необхідні для усунення економічних дисбалансів, які тримали Україну в минулому.
“Подальший істотний прогрес у проведенні структурних реформ є необхідним для відновлення приватнопідприємницької діяльності. Тому необхідно активізувати зусилля по боротьбі з корупцією, поліпшенню ділового клімату та реформуванню державних підприємств повинні”, – сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас