Уряд України зустрів серпень з рекордними гривневими залишками на рахунку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд України зустрів серпень з рекордними гривневими залишками на рахунку

Казна та Політика
1583
Залишки коштів на єдиному казначейському рахунку (ЄКР) до початку серпня 2015 року становитимуть 33,27 млрд грн, що більш ніж уп’ятеро перевищує показник на початок серпня 2014 року, повідомила Державна казначейська служба України (ДКСУ) в понеділок.
Згідно з її даними, за липень цього року обсяг коштів на ЄКР зріс на 7,83 млрд грн, або на 30,8%, і досяг історичного максимуму за всю історію країни.
Попередній максимум був встановлений двома місяцями раніше – 27,75 млрд грн: тоді був побитий рекорд, який тримався з грудня 2005 року, коли завдяки приватизації “Криворіжсталі” вдалося накопичити 27,35 млрд грн. У той же час в доларовому еквіваленті за офіційним курсом Нацбанку це було $ 5,42 млрд, тоді як зараз в 3,5 рази менше – $ 1,57 млрд.
Уряд має у розпорядженні також валютні рахунки, інформація про кошти на яких в даний час відсутня.
У березні Міжнародний валютний фонд (МВФ) виділив Україні перший транш за новою програмою розширеного фінансування EFF у розмірі близько $ 5 млрд, з яких близько $ 2,7 млрд отримав уряд для підтримки державного бюджету (решта коштів – Нацбанк), а в травні надійшов ще $ 1 млрд від розміщення єврооблігацій під гарантії США. У серпні очікується надходження другого траншу кредиту МВФ $ 1,7 млрд, однак ці кошти підуть Нацбанку.
Крім того, в першій половині року доходи бюджету виявилися вищими від запланованих через девальвацію та інфляцію. У той же час уряд вказує, що йому необхідно накопичити до четвертого кварталу 25 млрд грн на виплату дотацій у зв’язку з підвищенням енерготарифів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас