Демчишин хоче відновити пряму дотацію державних шахт з бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Демчишин хоче відновити пряму дотацію державних шахт з бюджету

Енергетика
472
Міністерство енергетики та вугільної промисловості хоче відновити пряму дотацію державних шахт з бюджету для покриття різниці між собівартістю видобутку і продажу вугілля.
Про це 30 липня на засіданні громадської ради при Міненерговугілля повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.
«Ті всі резерви, які у нас були, ми всі використали. Тому крім того, що отримувати гроші з бюджету, насправді, немає іншого виходу, а також закриття (шахт – ред)», – сказав міністр.
«Ми говоримо про те, що як мінімум 1,3 млрд грн потрібні до кінця року на покриття різниці в собівартості», – додав він.
За словами Демчишина, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк запропонував зібрати окрему нараду з питань вугільної галузі за участю президента, віце-прем’єра, Міністерства фінансів, а також Міненерговугілля.
«Я всі матеріали передав президентові. Сподіваюся, що така нарада відбудеться не сьогодні-завтра. Я доніс ідею критичності ситуації», – сказав міністр.
За його словами, в 2015 році видобуток державних шахт становитиме 3,1 млн тонн з планованих раніше 5 млн тонн, що значно вплине на собівартість вугілля.
«Через те, що ми не фінансували останні шість місяців у розвиток, в обладнання нічого не вкладали, видобуток замість приросту до 5 млн тонн на рік, зараз ми очікуємо 3,1 млн тонн, що суттєво менше. Відповідно, собівартість буде значно вищою. Отже, ми несемо збитки вищі, і цей збиток треба чимось покривати», – сказав Демчишин.
«Усі пропозиції щодо бюджету на 2016 рік ми надали. Там сумарно близько 2,4 млрд грн на собівартість, 800 млн на модернізацію обладнання. Досить значна сума», – додав міністр.
Зазначимо, У 2014 році на дотації вугільним підприємствам планувалося виділити 12 млрд грн, однак через бойові дії на сході України, де розташована більшість шахт, було виділено близько 9 млрд грн.
За словами прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, близько 10 млрд грн з коштів на дотації держшахт не доходило до гірників.
З початку 2015 року пряма дотація державних шахт з бюджету фактично не здійснювалась.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас