Торговими пільгами від ЄС скористалася лише третина експортерів в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Торговими пільгами від ЄС скористалася лише третина експортерів в Україні

Казна та Політика
329
Автономними торговими преференціями, наданими Україні Європейським Союзом, скористалася лише третина українських експортерів.
Такі дані містяться в аналізі Інституту економічних досліджень і політичних консультацій.
Так, у травні 2014 року, відразу після отримання преференцій, український експорт до країн ЄС збільшився на 36,1%. У період з травня по грудень 2014 українські підприємства наростили експорт деревини, промислових виробів, машин і устаткування, продовольства. Однак з листопада 2014 експорт в ЄС почав падати і за підсумками 2014 експорт в ЄС зріс лише на 1,5%.
У першому півріччі 2015 відбулося падіння обсягів експорту по всіх групах, експорт знизився на 25,5%. У підсумку за весь період дії преференцій це призвело до падіння експорту по всіх групах товарів.
Преференції мали позитивний вплив на експортерів в ЄС, але їх дія була недостатньою, щоб компенсувати цілий ряд негативних факторів, які вплинули на експорт в 2014-2015 роках: окупація територій, падіння цін на сировину, подорожчання імпортної сировини та комплектуючих.
“Вплив військових дій в економічному плані сьогодні виявився більш істотним, ніж на початку минулого року, і в порівнянні з очікуваним”, – сказав голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.
За 2014 кількість фірм-експортерів в країни ЄС зросла майже на 50% – з 6,1 тис. до 9,1 тис., при цьому приплив фірм на європейський ринок значно перевищив вихід нових компаній на ринки інших країн.
Серед основних причин, чому українські експортери не скористалися перевагами преференцій, опитані Інститутом підприємці назвали брак інформації для прийняття такого рішення, незнання про таку можливість, брак часу для виходу або переорієнтації на ринок ЄС, жорстку конкуренцію на європейському ринку.
Як відомо, 14 квітня цього року Рада ЄС схвалила рішення Єврокомісії в односторонньому порядку знизити мита для українських товарів на європейському ринку. Йдеться, зокрема, йде про те, щоб почати в односторонньому порядку зменшувати або усувати мита ЄС на товари, вироблені в Україні. Разом з тим, ці заходи не спрямовані на те, щоб замінити зону вільної торгівлі, і будуть діяти тільки обмежений період: до кінця 2015 року.
Така одностороння міра встановила пільговий доступ на ринок ЄС для українських експортерів в повній відповідності з графіком поступок, які були досягнуті в ході переговорів про зону вільної торгівлі. У свою чергу, Україна не повинна надавати додатковий доступ для експорту з ЄС. Рішення ЄС про зниження митних зборів для українських товарів зафіксовано в Офіційному журналі ЄС 22 квітня.
Нагадаємо, Україна вже перевищила річні квоти на експорт меду в країни ЄС. Глава уряду Арсеній Яценюк пропонує розпочати переговори з європейськими партнерами про підвищення квот.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас