Мінфін допускає введення мораторію на виплату боргів у кінці вересня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін допускає введення мораторію на виплату боргів у кінці вересня

Казна та Політика
1732
Можливе рішення Кабінету міністрів України про ведення мораторію на виплати по комерційних боргах буде прив’язуватися до дати погашення 500 млн дол. по тілу євробондів наприкінці вересня цього року.
Про це повідомив заступник міністра фінансів України з питань євроінтеграції Артем Шевальов.
«Майбутня велика виплата – погашення тіла бонду наприкінці вересня на 500 млн дол. Погашення купонів – це одне. Це фінансова дисципліна. При погашенні тіла облігації дуже важко буде потім розмовляти з іншими кредиторами, якщо ми комусь у вересні виплатимо, а іншим вирішимо не платити», – пояснив він.
В той же час, Шевальов запевнив, що переговорний процес з кредиторами перейшов у більш активну стадію, і особистим спілкуванням або у форматі телефонних конференцій відбувається регулярно. «Деталі я повідомити не можу, але принаймні, діалог вийшов на іншу стадію динаміки», – додав він.
Відзначимо, Україна почала переговори про реструктуризацію частини держборгу в рамках нової програми з Міжнародним валютним фондом у березні цього року і розраховує в результаті відстрочки виплат по боргах і їх часткового списання заощадити до 5,2 млрд дол. в цьому році і до 15,3 млрд дол. в найближчі 4 роки.
У червні міністр фінансів Наталія Яресько заявляла, що Україна «теоретично» може оголосити мораторій наприкінці липня за відсутності прогресу в переговорах з кредиторами, для чого у Кабінету міністрів є повноваження згідно з чинним з 17 червня закону. Однак згодом сторони переговорного процесу оприлюднили спільну заяву про прогрес і укладення угоди про конфіденційність, і 24 липня Мінфін сплатив купон за євробондами на 120 млн дол.
На цьому тижні міністр фінансів повідомила, що Мінфін передав кредиторам оновлену пропозицію і чекає черговий раунд переговорів у найближчі дні.
Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард в своїй останній заяві назвала небажаним мораторій, який Україна може оголосити відносно виплати своїх боргів, але запевнила, що цей крок не зупинить співпраці Фонду з Україною, і що МВФ готовий виділити нашій країні другий кредитний транш в рамках програми на 1,7 млрд дол.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас