Квиток у Європу: біометричний паспорт для українця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Квиток у Європу: біометричний паспорт для українця

Казна та Політика
2966
2011 рік – початок євроінтеграції. За 4 роки на шляху до ЄС Україна крокувала не зовсім впевнено, чергуючи тривалі зупинки з короткими прискореннями, але рухатися до мети продовжувала. На даний момент вже прийнято низку законопроектів з метою «європеїзації» держави, багато чого залишається поки тільки в перспективі. Але є й внутрішньодержавні проекти, які з ідеї вже переростають у дії, як, наприклад, введення системи біометричних закордонних паспортів. Чи відкриє це довгоочікуваний безвізовий коридор в країни ЄС для українських громадян чи, як завжди, потрібно ще трохи почекати?
Все почалося з Америки
2001 рік, 11 вересня – трагічно пам’ятний день для громадян усього світу. Обвалення веж ВТЦ, 2157 загиблих. Ці терористичні події і стали приводом того, що рік потому заради додаткових заходів обережності представниками 188 країн світу було підписано Новоорлеанську угоду, що визнала біометрію особи основною технологією ідентифікації для паспортів та в’їзних віз наступного покоління. Так починається історія біометричного паспорта – державного документа, що посвідчує особу та громадянство власника при перетині кордону держави і перебування за кордоном.
У чому ж відмінність паспорта нового покоління від звичного для нас документа? По суті, різниця лише в одному, але різниця суттєва: у біометричний паспорт вбудована спеціальна мікросхема (мікрочіп), яка містить інформацію про власника. Це не лише фотографія, але і його персональні дані: ім’я, прізвище, по батькові, дата народження, номер паспорта, дата його видачі та закінчення терміну дії та будь-які інші додаткові відомості про власника. Стандарти також передбачають зберігання в чіпі спеціальної біометричної інформації, такої як малюнок райдужної оболонки ока або ж відбитки пальців. Ця інформація є недоступною її власнику і зчитується за допомогою спеціального обладнання.
Pro&Contra
Як і будь-який інший продукт на ринку або ж нововведення в тій чи іншій сфері людського життя, така інновація як біометричний паспорт має свої плюси і мінуси. Давайте розглянемо їх детальніше.
По-перше, напрошується одне питання: навіщо нам взагалі потрібен такий паспорт? Для безвізового перетину країн Шенгенської зони, скажуть Вам в Міграційної службі. От тільки є одна заковика: безвізовий в’їзд до Європи поки що є тільки привабливою перспективою без точної дати його появи. Тому ніякої необхідності у громадян України оформляти біометрію в терміновому порядку немає. Спочатку Україна повинна виконати низку умов і отримати схвалення вжитих заходів у Євросоюзі. Можна лише прогнозувати, коли це питання буде вирішено остаточно.
Проте, українці все більше і більше цікавляться новинкою. Серед переваг біометричного паспорта варто відзначити передусім те, що цей документ оформляється відразу на 10, а не на 5 років, як звичайний закордонний паспорт. Його складно підробити (якщо взагалі можливо), а у випадку втрати документом не зможе скористатися ніхто сторонній. Є свої позитивні нюанси і в прискоренні процедури перетину кордону за рахунок швидкого автоматизованого зчитування даних.
Якщо говорити про мінуси біометричного паспорта, то варто зазначити, що більша частина проблем може виникнути саме через необережність власника: невдало зігнувши документ, можна легко пошкодити чіп. Якщо ж паспорт “зламають” зловмисники, то невдаха власник втраченого документа стає для шахраїв просто відкритою книгою, оскільки дані мікрочіпа детально ідентифікують особистість, що може принести власнику паспорта великі неприємності.
Варто також зауважити, що і вартість новинки досить висока. Є два способи придбати даний документ: протягом 20 днів за суму близько 500 грн або ж протягом тижня за вартістю в середньому 775 грн. Крім того, можуть бути додаткові витрати і комісії, пов’язані зі зручністю оформлення документів через спеціалізовані сервісні центри.
Змова Великого Брата?
Не можна не згадати про одну гіпотезу, в ореолі якої опинилася, здавалося б, проста чергова інновація в світі технологій. Очевидно, що завдяки біометричному паспорту людину можна вистежити в будь-якій точці світу, бо кожен власник, отримуючи даний документ, стає частиною однієї величезної інформаційної системи. У зв’язку з цим серед деяких груп людей поширюється і закріплюється думка, що весь цей процес – лише один із проявів теорії змови. Нагадаю, що цей термін означає сукупність гіпотез, що представляє певні історичні події або весь хід історії в цілому як результат змови декількох людей, які керують цим процесом з групових, кланових або інших інтересів. Зокрема, згаданий на початку теракт 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку деякими людьми також розцінюється як одна зі змов, влаштована американськими спецслужбами.
Незважаючи на протести поборників конспірології, система паспортів з чіпом всередині на сьогоднішній день користується популярністю в багатьох країнах, включаючи Україну. Серед інших – Білорусія, Казахстан, Латвія, Молдова, Польща, США, Ізраїль, Фінляндія, Естонія, країни ЄС. Біометричний паспорт – це технологія майбутнього, до якої можна доторкнутися вже сьогодні, щоб завтра відчути всі переваги безвізового режиму з європейськими країнами.
Анастасія Дубко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас